Nadzor izgradnje tunela Hranjen povjeren sarajevskoj firmi IPSA

To je  potvrdio premijer BPK Goražde Emir Oković nakon što je ovih dana okončana procedura izbora nadzornog organa te potpisan ugovor.

Oković ističe da su u međuvremenu pokrenute i aktivnosti u vezi s eksproprijacijom zemljišta.

“Prvi korak je pokušaj da se postigne sporazum sa vlasnicima parcela, da se u ovoj fazi pokuša to uraditi. Ukoliko taj prvi potez, propisan Zakonom o eksproprijaciji, ne donese rezultat, onda se ide kroz upravni postupak putem lokalne zajednice, u ovom slučaju općine Pale u FBiH. Vrlo brzo ćemo doći u fazu početka izvođenja građevinskih radova. I vremenske prilike nam pogodujuju tako da se stvari odvijaju planiranom dinamikom”, kaže Oković.

On pojašnjava da je u ovoj fazi završen i Elaborat o eksproprijaciji koji je značajan za narednu fazu projekta.

“Mi znamo da sami radovi na probijanju tunela Hranjen nisu toliko zavisni od eksproprijacije kroz ovaj LOT. U tom smislu, možemo reći da se razmišlja malo unaprijed o eksproprijaciji na cijeloj trasi, odnosno obezbjeđivanju prohodnosti za realizaciju LOT-a 2 koji će biti naredna faza, kako u smislu raspisivanja tendera, tako i izbora samog izvođača”, kaže Oković.

Ranije je istaknuto da se nakon pripremnih, sa poboljšanjem vremenskih prilika mogu očekivati i konkretniji građevinski radovi.