Mujagić: Nigdje ne piše koliko traje opredjeljenje za određenu nacionalnost

Liberalna stranka iz Goražda još nije dobila odluku CIK-a da njen poslanik Mirsad Dizdar, koji očekuje preuzimanje mandata u Skupštini BPK Goražde, ne može biti izabran za delegata u Domu naroda FBiH.

Nakon što su ovakvu informaciju prenijeli mediji LS je uputila protest CIK-u u kojem upozorava na, kako tvrdi poslanik ove stranke u Skupštini BPK Rasim Mujagić, nedopustivo ponašanje pojedinih članova Komisije.

CIK uzima neke stvari kako mu kad trebaju. Mislim da je ishitrena izjava člana CIK-a, koja je uzburkala javnost i stvorila određene pritiske – kaže Mujagić.

Podsjetimo, poslanik LS-a Nudžeim Džihanić odrekao se mandata kako bi u Skupštinu BPK ušao Mirsad Dizdar, koji se izjasnio kao Srbin. Plan LS-a bio je da Dizdar, prilikom konstituiranja Kluba Srba, automatski bude izabran i u Dom naroda Parlamenta FBiH. BPK bi tako dobio i sedmog poslanika u ovom domu, trećeg iz LS-a, što bi ojačalo poziciju stranke.

Međutim, iz CIK-a je stiglo objašnjenje da Dizdar ne može u entitetski parlament, zato jer se na lokalnim izborima 2016. izjašnjavao kao Bošnjak. Mujagić tvrdi da to pravilo ne važi jer Dizdar nije bio izabran na lokalnim izborima, da „nigdje ne piše koliko traje opredjeljenje za određenu nacionalnost“ i da CIK primjenjuje dvostruke aršine.Tamo sjede ljudi koji su predloženi iz određenih partija, koje imaju moć i one određuju kako će se kad, u kojem momentu, koji od članova CIK-a ponašati – ističe Rasim Mujagić.

 

Avaz