Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje hidroelektrana “Foča” i “Paunci”

Đokić je naglasio da je obaveza Elektroprivrede RS da formira koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa Elektroprivredom Srbije.  Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, i Luka Petrović, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede RS, potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje hidroelektrana “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini u Foči, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon potpisivanja ugovora istaknuto je da je Republika Srbija dala značaj ovom energetskom projektu i iskazala interes da učestvuje u izgradnji ovih hidroelektrana, što je potvrđeno i na posljednjoj zajedničkoj sjednici Mješovitog energetskog komiteta Srbije i RS-a”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Đokić je naglasio da je obaveza Elektroprivrede RS da formira koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa Elektroprivredom Srbije, sa ciljem izgradnje ovih energetskih objekata i dodao da će način realizacije projekta i dalji koraci biti usaglašeni na narednoj sjednici Vlada RS i Srbije.

Procijenjena instalisana snaga hidroelektrane “Foča” je 44,15 megavata, a hidroelektrane “Paunci” 43,21 megavat. Ukupna procijenjena vrijednost ovih investicija iznosi oko 245 miliona uvra. Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a hidroelektrane će biti izgrađene najkasnije u periodu od šest godina od dana potpisivanja ugovora.

 

fokus