Radionica o “Prevenciji stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, dosadašnjim modalitetima i ulozi medija”

Članice Udruženja “Snaga žene” iz Tuzle organizirale su  u Goraždu radionicu o “Prevenciji stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, dosadašnjim modalitetima i ulozi medija”. Naglašavajući da se o stigmatizaciji žrtava seksualnog nasilja malo razmišlja učesnice radionice istakle su da je neophodno raditi na podizanju svijesti i razumjevanju stigme i njenog uticaja u široj javnosti te istovremeno doprinijeti minimiziranju stigmatizacije i diskriminacije osoba koje su preživjele ratno seksualno nasilje.

“Malo mislimo o tome u kakvoj su situaciji preživjele žrtve seksualnog zlostavljanja i silovanja poslije 25 godina traumatizacije, sa kojim problemima se danas suočavaju, koji su to problemi razvoja eventualnih bolesti, psiholoških, fizičkih pa i intimnih povreda koje su preživjele tokom rata”, ističe Branka Antić – Štauber, predsjednica Udruženja “Snaga žene” Tuzla .

Dio edukacije posvećen je i pravnom okviru izvještavanja u predmetima seksualnog nasilja i zakonskoj  regulativi priznavanja statusa seksulanog zlostavljanja u ratu. U tom kontekstu Branka Antić Štauber pojašnjava da ima razumjevanje za medije koji teže za dobrim pričama o kojima će se govoriti, ali i da mediji trebaju imati senzibilitet prema žrtvama .

“Mislim da ovoj temi treba da pristupamo sa puno empatije, senzibiliteta i sa jednim dobrim prizivom svijesti da ne bi povrijedili nekoga govoreći o seksualnom zlostavljanju i nasilju kojem je u ratu bio izložen veliki broj žena ali i muškaraca”, poručila je ona.

U Udruženju “Snaga žene” smatraju da će ove edukacije promjeniti kulturu mišljenja o žrtvama seksualnog zlostavljanja i silovanja, što je i jedan od ciljeva projekta.

Radionica u Goraždu održana je u okviru projekta “Edukacija i senzibilizacija na stigmu preživjelih”, a koji se implementira u okviru Programa za ublažavanja  stigmatizacije  osoba koje su preživjele ratno seksulano nasilje u BiH. Osim u Goraždu projekat će se realizovati u Sanskom Mostu, Tuzli, Vitezu , Orašju i Maglaju.