U Goraždu zatvoreno više od 30 obrta u 2018. godini, najviše poljoprivrednih

Prema podacima Obrtničke komore BPK Goražde više od 30 obrtnika ugasilo je obrt u prošloj godini. U komori navode da je slična situacija i u drugim granama privrede, no da još uvijek nije alarmantna.

“Nije toliko alarmantno stanje jer su među njima i poljoprivredni proizvođači, ali je svakako dobar povod za poduzimanje određenih koraka. Primjera radi, dvojica taksista su se odjavila ili jedan automehaničar”, pojašnjava Ahmed Popović, predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde.

 

Razlozi zbog kojih se gase obrti su različiti, najčešće teški ekonomski uslovi, te borba za tržište i nemogućnost da “izađu na kraj” sa sivom ekonomijom.

 

“Ljudi na različite načine pokušavaju zaraditi novac i postoji ta nezdrava konkurencija i siva zona koje smo svjesni. S druge strane ima i onih koji su otišli u zasluženu penziju, neki su samo odjavili djelatnost. Činjenica je također, da mnogi poljoprivredni proizvođači uglavnom pokušavaju registrovati gazdinstvo dok su neki podsticaji i subvencije aktivni, čim ih država prestane subvencionirati oni se odjavljuju. To su većinom pčelari, ovi koji se bave plasteničkom proizvodnjom, manji proizvođači džemova, pekmeza i neki drugi”, kaže Popović.

 

Poljoprivredni proizvođači su i najbrojniji među ugašenim obrtima krajem prošle godine, zatim autoprevoznici, taksisti i zanatlije koje se bave starim zanatima.

 

Na području BPK-a Goražde trenutno je registrovano više od 280 obrtnika, među njima je najviše onih koji se bave vezanim obrtima, ženskih i muških frizera, stolara i vulkanizera.

 

Obrtnicima koji se suočavaju sa različitim problemima komora nudi i određenu vrstu podrške bilo da je riječ o pomoći prilikom registracije obrta, ili pravnoj i drugoj pomoći u zaštiti obrta ili njihovom opstanku.

 

“Zakon o obrtu koji je trenutno u izradi trrebao bi donijeti neke pozitivne stvari”, uvjeren je Popović.

 

Dodaje kako konstantno ukazuju na potrebu promocije obrtništva i stvaranja boljih uslova i ambijenta za njihovo poslovanje.

 

Tako je Obrtnička komora BPK Goražde prva u Federaciji BiH izradila obrtnički registar što je zakonska obaveza, a njegova primjena donosi i brojne prednosti za obrtnike, lokalne zajednice, kantone i FBIH, tvrde u komori.

 

“Na ovaj način imamo uvid u broj vezanih obrta, srodnih djelatnosti, broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača i sve ono što je vezano za obrt i poduzetništvo u kantonu. To je registar obrtnika sa opisom njihovih obrta, podacima o uplatama članinarina, podsticajima koje su dobili za posljednjih deset godina i drugim neophodnim podacima. Mi smo uradili ono što Vlada FBIH i federalna obrtnička komora nisu, iako su bili u obavezi. Bez obrtnog registra nije moguće provesti niti jedan program, on jasno pokazuje broj aktivnih obrtnika, one koji učestvuju u radu komore”, ističe Popović.