Fejzić zakazao nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK

Nastavak sjednice Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde zakazan je za danas u 13 sati – potvrdila je poslanica Demokratske fronte Edita Velić.

Sjednicu je na zahtjev deset poslanika iz Građanskog bloka zakazao dopredsjedavajući iz prethodnog saziva Edim Fejzić (“Goraždanska priča”).

– Grupa poslanika iz Građanskog bloka obratila se predsjedavajućem iz prošlog saziva Aidi Obuća (SDA) sa zahtjevom za zakazivanje nastavka konstituirajuće sjednice. Ona je odgovorila da smatra kako se nisu stekli uslovi za održavanje nastavka, a potom je sjednicu u skladu sa Poslovnikom zakazao dopredsjedavajuci iz prošlog saziva Edim Fejzić – precizirala je Velić.

Po njenim riječima, Fejzić će predsjedavati nastavkom konstituirajuće sjednice na kojoj će biti izabrano rukovodstvo klubova naroda te Skupštine BPK.

– Građanski blok je u skladu sa novonastalom situacijom a koja se tiče ostavke mandata Nudžeima Džihanića, spreman deblokirati uspostavu zakonodavne vlasti koja je bila u zastoju zbog jednakog broja poslanika u klubu Bošnjaka. Kako Građanski blok sad ima većinu u ovom klubu, krenuli smo u nastavak aktivnosti – kazala je Velić.

Predsjedavajuća Skupštine BPK iz prethodnog saziva Aida Obuća i dalje smatra da se za nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK nisu stekli uvjeti. Navela je da nije dostavljen akt o konstituisanju klubova naroda te prijedlozi za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, što bi trebalo da prethodi zakazivanju nastavka konstituirajuće sjednice.

Ističe da zbog toga ni Fejzić nije mogao zakazati sjednicu

– To je propust i nije prvi put da se ne poštuje Poslovnik – rekla je kratko.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK, započete u novembru prošle godine, zakazan je na zahtjev poslanika Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), Nezavisnog bloka (NB), A-SDA, DF, SDP i Naše stranke (NS).

Fena