Izabrano rukovodstvo Skupštine u Goraždu, Edita Velić iz DF-a predsjedavajuća

Prethodno su konstituisani klubovi naroda pa je Hajdar Drljo iz A-SDA izabran za predsjednika Kluba Bošnjaka.

Time je okončana prije više mjeseci započeta konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde. Za to se jednoglasnim odlukama pobrinula tijesna većina koju su činili poslanici stranaka iz Građanskog bloka (NBL, Nezavisnog bloka, A-SDA, DF, SDP-a , Naše stranke) te dva poslanika SDA.

I dok je za predsjedavajuću kantonalnog parlamenta izabrana Edita Velić koju je na tu poziciju kandidovao Klub Bošnjaka, dopredsjedavajući je Edim Fejzić iz Kluba Hrvata dok je pozicija dopredsjedavajućeg iz reda Srba ostala upražnjena jer se na današnjoj sjednicu nisu pojavili poslanici Liberalne stranke.

Sjednici nisu prisustvovali ni poslanici Stranke za BiH niti dio poslanika SDA, Goraždanske priče i SBB-a. Jedan od dva prisutna poslanika SDA, pojasnio je današnji omjer snaga kao “treće rješenje” koje je traženo u pokušaju da se odblokira proces formiranja vlasti u ovom kantonu.”Mi smo pokušali, ta trinaeska koja je bila sa LS-om i SzBiH da još neko uđe međutim nismo dobili podršku bilo koga od ostalih poslanika i to je blokiralo cijeli proces i ovo je sada da se odblokira proces, kao što znate na prošloj sjednici kada je bio izbor delegata za Dom naroda otprilike ista ova većina je podržala i našeg kandidata (op.a Nijaza Musića iz SDA) tako da je s te strane to jedan kontinuitet, a što se tiče stanja u klubu SDA vjerovatno su proradile neke sujete”, izjavio je Mirsad Žuga, poslanik SDA u Skupštini BPK Goražde

Tako je 13 prisutnih poslanika jednoglasno donijelo sve odluke uprkos upozorenju sekretara skupštine da se konstituirajuće sjednice mogu održati ukoliko im prisustvuje dvije trećine od ukupnog broja poslanika.

“S obzirom da postoji većina u skladu sa onim vraćanjem i predajom mandata, dodjelom drugih mandata, mi smo vidjeli i svoju priliku tu, s obzirom da imamo većinu u klubu Bošnjaka i to smo danas pokazali i napravili ovo. Pokazali smo da želimo odblokirati kompletan proces koji je bio u zastoju zbog jednakog broja kandidata u klubu Bošnjaka, na jednoj i na drugoj strani ih je bilo devet, i to smo ovim današnjim činom deblokirali”, ističe Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Ali nova Skupštinska većina također je svjesna da su tek na pola puta kada je u pitanju završetak procesa formiranja vlasti u BPK Goražde.

“Mi pozivamo one koji su izborni pobjednici i tako se vole nazivati, evo sada kada je izabrano rukovodstvo skupštine, pozivamo klub Srba da se konstituiše i dostavi svoje prijedloge i SDA, da s obzirom kako tvrde da imaju većinu da daju prijedlog za mandatara i sastav nove vlade. Mi naravno u tome nećemo praviti nikakve probleme, mi smo svoj dio odgovornosti prema građanima izvršili”, istakla je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Današnja sjednica pokazala je da u parlamentu ovog kantona od danas djeluje nova većina koju predvodi dio SDA, te Građanski blok. Preostali poslanici SDA, njih troje nisu prisustvovali sjednici.

Klub poslanika SDA kako nezvanično saznajemo donio je odluku da ne prisustvuje nastavku konstituirajuće sjednice kantonalnog parlamenta uz obrazloženje da klub nema stav u pogledu izbora rukovodstva skupštine kao i kluba Bošnjaka u Skupštini BPK Goražde. Činjenica da je samo dio poslanika prisustvovao sjednici pokazuje da u SDA ipak, bar za sada, nemaju identičan stav u pogledu konstituisanja vlasti.

“Ja se nadam da će klub ostati jedinstven i da ćemo mi nastaviti da obnašamo funkcije ovdje i da će SDA dati prijedlog za mandatara vlade i da će to biti nastavak ubuduće”, ističe Mirsad Žuga, poslanik SDA u Skupštini BPK Goražde

Neophodno je intenzivirati aktivnosti na formiranju Vlade koja po mišljenju Žuge treba dati konačan prijedlog budžeta BPK za 2019. godinu kako bi bio usvojen do kraja marta.