Sastanak Organizacionog odbora za otvaranje Aladža džamije u Foči

Uporedo sa završnim radovima na ponovnoj izgradnji Aladže, intenzivirane su i pripreme za njeno otvaranje, planirano 4. maja. Prvi radni sastanak organizacionog odbora koji je formiran ovim povodom, održan je u Foči. Sastanku su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Muftijstva goraždanskog, Medžlisa IZ u Foči, predstavnici Vlade BPK i Skupštine opštine Foča. Kao član organizacionog odbora prisustvovao je i potpredsjednik RS ramiz Salkić. Razgovarano je o uspostavi operativnih timova i aktivnostima koje trebaju biti realizirane u narednom periodu, kako bi otvaranje džamije proteklo u najboljem redu. U toku su završni radovi na oslikavanju unutrašnjosti džamije kao i uređenju njenog harema. Već sada ona plijeni svojom ljepotom.

Čuvena Aladža džamija izgrađena je 1549. godine. Iako uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, Aladža džamija je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine, zajedno sa još 11 fočanskih džamija. Njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije.

Ko arhitektnoski dragulj i jedna od najljepših džamija Aladža je  proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Radovi na njenoj obnovi zvanično  su počeli 2014. godine.