Burno na političkoj sceni u Goraždu: Od proceduralnih grešaka do pravih problema, ključ u SDA

Poslanici u Skupštini BPK Goražde, njih 11, tri poslanika iz SDA, poslanici Stranke za BiH, LS-a, te još dvojica poslanika iz Goraždanske priče, odnosno SBB-a, uputili su premijeru BPK Emiru Okoviću zahtjev za pokretanje postupka ocjene ustavnosti izbora predsjedavajućeg najvišeg zakonodavnog tijela u ovom kantonu.
Njih 11 nije prisustvovalo nastavku sjednice, ali smatraju da su grubo prekršene brojne procedure.

“Mi smatramo da je došlo do grubog kršenja Ustava FBiH, Ustava BPK Goražde i mnogih odredbi Poslovnika koji ukazuju na proceduru izbora rukovodstva Skupštine. Prikupili smo svu dokumentaciju i predali premijeru Okoviću koji će u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima podnijeti zahtjev Ustavnom sudu FBiH. Izvjesno je da će postupak biti pokrenut, međutim, bilo bi nezahvalno prejudicirati kakvu će odluku donijeti Ustavni sud”, izjavila je Aida Obuća iz SDA.

Ustavna i poslovnička procedura narušena je, smatraju, i zbog toga što na sjednici nije učestvovao Klub Srba.

“Samim tim nismo ni osnovali Klub srpskog naroda. Klubovi Bošnjaka i Hrvata su mogli predložiti kandidata za predsjedavajućeg i zamjenike i ostati na tom nivou do konačnog prijedloga Kluba Srba koji nije učestvovao na sjednici i samim tim nisu mogli biti ni predlagani ni birani. Mi smo se obratili visokom predstavniku u BiH, šefu Delegacije EU, OSCE-u, a danas ćemo uputiti dopis i Ustavnom sudu te Vijeću za zaštitu vitalnih interesa”, izjavila je Daliborka Milović, poslanica LS-a.

S druge strane novoizabrana predsjedavajuća Skupštine Edita Velić (DF) smatra da ukoliko se problematizuje ustavnost odluka koje je donijela Skupština, to trebalo činiti i kod izbora delegata u Dom naroda.

“S obzirom da se mi koristimo Poslovnikom koji je niži podzakonski akt, ono što se moglo desiti, ukoliko se poslanici recimo Građanskog bloka ne bi pojavljivali na sjednicama, ovakav status bi se zadržao skoro čitav mandat. Građanskom bloku se otvorila prilika u Klubu Bošnjaka, neko je morao, zbog interesa građan, prekinuti ovo stanje koje traje četiri mjeseca poslije izbora. Ukoliko se ovo problematizira, upitno je onda kako smo mi bez konstituisanih klubova naroda birali delegate u Dom naroda PFBiH”, ističe Velić.

Ona smatra da suštinsko pitanje uspostave vlasti u BPK Goražde nije proceduralne već unutarstranačke prirode te da u SDA trebaju napraviti konačan izbor. Naime, dvojica od pet poslanika SDA podržali su izbor rukovodstva Skupštine.

“Situacija koja se trenutno dešava u SDA je nešto što bi oni trebali riješiti. Nije mi namjera da komentarišem odnose u drugim strankama, ali SDA se nalazi između jednog tereta koji vuče iz prethodnog mandata i drugog koji ima negativno iskustvo sa tim koalicionim partnerom pa bi sada nešto da mijenja. To ostaje na SDA, ja se nadam da će između državotvornosti i na izvjestan način izdaje SDA izabrati ono što je najbolje za ovaj kanton”, ističe Velić.

Da je suština, odnosno ključ koji može raspetljati trenutnu političku situaciju unutar same SDA, smatra i Senad Čeljo, poslanik Stranke za BiH.

“Mislim da SDA mora odrediti svoj kurs kojim ide jer očito postoje dvojaka nastupanja dijela SDA. Mi smo potpisnici sporazuma sa SDA i na nivou centrala, a na nivou BPK sa još nekim strankama, tako da očekujemo da se tu stanje rasvijetli, to je suština”, smatra Čeljo.

S druge strane, iz Građanskog bloka ističu kako neće praviti “smetnje” u pogledu izbora budućeg mandatara Vlade BPK.

“To su njihove stvari, ali sam izbor predsjedavajuće iz Građanskog bloka koja treba da imenuje mandatara može biti jedna kočnica, odnosno prilika da oni tu vrše filtriranje ko može, a ko ne može biti. S druge strane imamo Šefika Bukala iz NBL-a koji poziva SDA da bude jedinstvena. Mnogo je nedefinisanih stvari, mislim da će se sve kristalnije znati nakon što se uspostavi vlast u FBiH i da će se ta neka matrica spustiti na BPK Goražde”, ističe Čeljo.

Na koji način će se “raspetljati” komplikovani međustranački, ali i unutarstranački odnosi trebalo bi biti poznato u martu, kada ističe i odluka o privremenom finansiranju kantona, iako je u ovom trenutku potpuno nejasno ko će formirati izvršnu vlast.

“Mi ćemo to na kraju krajeva ovako ili onako morati, mi dajemo vremena i SDA da neke stvari posloži, da izabere stranu, i pozivamo ih da budu na pravoj strani. Mi u Građanskom bloku smatramo da jesmo na pravoj strani i mi ćemo u ovome istrajati. S druge strane u SDA izričito je ‘ne’ pojedinih zastupnika za koaliciju sa LS-om. Građanski blok je već rekao da ne želi sa LS-om i mi pozivamo one koji dijele naše mišljenje da nam se pridruže. Nadam se da će se u martu neke stvari promijeniti, ako ne sa tim strankama možda sa nekim drugim”, ističe Velić.