Edita Velić: Ko bi trebao biti vlast u Goraždu i kako pomoći da građani bolje žive

Edita Velić (DF) nedavno je izabrana za predsjedavajuću Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. U razgovoru za Klix.ba govori o turbulentnim političkim okolnostima koje vladaju u Goraždu, potencijalnim koalicionim partnerima, političkim igrama pojedinih stranaka te problemima građana u gradu na Drini.

Izabrani ste za predsjedavajuću Skupštine BPK Goražde. Dio poslanika SDA i Liberalna stranka najglasniji su u tome da je prekršen Ustav i Poslovnik. Jeste li izabrani u skladu sa zakonom?

Klub Bošnjaka u Skupštini BPK Goražde kandidirao me je za predsjedavajuću, odnosno zamjenika predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde. Skupština BPK Goražde, najveći zakonodavni organ Kantona, je to i potvrdila. To što se neraskidivim interesnim prijateljstvima pojedinaca/pojedinki iz SDA i Liberalne stranke ne sviđa što je Edita Velić predsjedavajuća Skupštine, to ne znači da javnost ovu vijest nije rado primila. Poslovnik je niži akt, podzakonski akt kojim se regulira rad i tok sjednica. To bi ovi koji su najglasniji trebali znati. Isto tako bi trebali znati ko podnosi vitalni nacionalni interes i kako. Skupština je većinom glasova potvrdila kandidate za predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg, ali neodgovorno je ne pojaviti se na sjednici ako sjednica neće ići na način kako su to pojedinci i pojedinke iz SDA i Liberalne stranke zamislili. Ovo se zove Skupština BPK Goražde, a ne društvo dva lica. Njihovo pravo da komentarišu bilo šta prestaje tamo gdje počinje njihova šutnja o interesima koji ih vezuju. Uostalom, Džihanić koji se izjašnjava kao Bošnjak dao je ostavku na mjesto zastupnika u Skupštini i samim tim je druga strana izgubila jednog Bošnjaka. Ali, uvijek to kažem: ko gubi ima pravo da se ljuti.

 

Je li u Goraždu na pomolu nova vladajuća većina koju predvodi Građanski blok uz podršku dijela SDA?

 

Građanski blok je blok progresivnih, kosmopolitskih i snaga sklonih očuvanju zajedničkog dobra – svega onoga što je u proteklom mandatu bilo poraženo od strane vladajuće većine. Kad se krenulo u ozbiljne razgovore, u nekoliko navrata pozivana je i SDA kao stranka sa najvećim brojem mandata da se uključe u razgovore. Međutim, u SDA postoje pojedinke i pojedinci koji imaju neraskidive interesne veze sa Liberalnom strankom i upravo ti pojedinci i pojedinke odbijaju razgovarati sa bilo kim ko ne smatra ispravnim izbor njihovog koalicionog partnera. S druge strane, pojedinci čiji su rad građani prepoznali dajući im najviše glasova na izborima su upravo pojedinci koji su kao dio SDA bili u koaliciji sa Liberalnom strankom u mandatu 2014-2018. i poučeni tim iskustvom sad ne žele ponoviti istu grešku. I takvo iskustvo je bilo indikator da Građanski blok ne griješi sa stavom da ne želi u vlast sa Liberalnom strankom.

Da li su obavljeni neki razgovori za formiranje vlasti i ko bi eventualno dobio poziciju premijera?

Ostaje da se dogovorimo, ali je izvijesno da će stranka sa najviše osvojenih mandata trebati predložiti mandatara nove Vlade BPK Goražde.

Da li biste podržali ulazak u vlast sa SDA u Goraždu?

Goraždanska SDA je u jednoj velikoj krizi. U ovoj stranci bi se prije svega trebali analizirati izborni rezultati, cjelokupni rezultati – ne samo rezultati SDA. Tada bi se vidjelo da je SDA od stranke koja je imala 1 mandat na Općim izborima 2014. godine, napravila stranku koja sad ima 4 mandata dok SDA ima 1 manje u odnosu na 2014. godinu. Nakon niza drugih analiza, pred SDA će biti pitanje jesu li za državnički odnos prema BPK Goražde ili ne mogu odustati od koketiranja sa svakim zavojevačem. Jedan dio zastupnika SDA je odgovorio na ovo pitanje, ali ostalima je odgovor na ovo pitanje kamen oko vrata, a zbog toga bismo svi mogli završiti na pogrešnoj strani historije. Situacija na terenu je takva i vrh SDA bi trebao razmotriti ove činjenice, ali teško jer do njih svakodnevno dolazi slika kakvu priželjkuju ovi koji su čvrsto u savezu u kojem vide samo sebe i svoj interes.

Šta su ključni problemi građana Goražda i šta planirate uraditi kao predsjedavajuća Skupštine kroz zakonska rješenja?

Problema u BPK Goražde ima u svim oblastima, ali akcenat planiram staviti na resurse i šta to možemo uraditi svi zajedno da popravimo situaciju. U prethodnom mandatu se vrlo malo pažnje poklanjalo inicijativama koje su dolazile iz opozcije; zapravo nimalo. Moj rad kao zastupnice u ovom mandatu se nimalo ne umanjuje pozicijom predsjedavajuće Skupštine, već naprotiv. Kao predsjedavajuća Skupštine pokazat ću da je ova funkcija puno više od davanja riječi zastupnicima na sjednicama.

Za Goražde je godinama unazad uvriježeno mišljenje da je napravilo značajne iskorake u smanjenju nezaposlenosti. Ipak, i iz Goražda mladi ljudi odlaze, postoji značajan broj nezaposlenih ljudi. Šta buduća vlast može uraditi da se to popravi i kada građani mogu očekivati da se političke stranke prestanu baviti međusobnim političkim ucjenama i krenu rješavati nagomilane probleme?

Goražde jeste napravilo značajne iskorake u raznim oblastima. Nažalost, u posljednje 4 godine nije mnogo urađeno. Sjajnih priča imamo u Goraždu. Mladi naučnici i inžinjeri rade velike projekte iz oblasti digitalnih tehnologija. U fokusu su mladi i mogućnost da ostvare svoje potencijale. Građanski blok je potpisivanjem koalicionog sporazuma definirao 74. mjere i detaljno precizirao mjere, inicijative, zakonska rješenja i propise, kao i ključne politike kantonalne vlade u mandatu 2018-2022. godina. Obuhvaćene su sve oblasti: od javne uprave, obrazovanja, nauke, kulture, sporta, sigurnosti, socijalne politike, zdravstva, privrede pa do novih infrastrukturnih projekata. Ukoliko se sprovede bar polovina planiranog – a ne sumnnjam da će i više, bit će to veliki pomak.