Grad Goražde nezadovoljan izborom dionice autoputa I brze ceste Sarajevo-Beograd

Zgrada uprave Grada Goražde
Zgrada uprave Grada Goražde

Grad Goražde nije zadovoljan izborom trase autoputa I brze ceste Sarajevo – Beograd koju su jučer usaglasili  Predsjedavajući  Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, kao i  predstavnici drugih institucija – poručeno je sa dašnje pres konferencije gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića i njegovih saradnika.  

Oni su naglasili da je  planiranom trasom puta izostavljeno Goražde, ocjenjujući da je tim  činom ponovo izvršena nepravda prema ovom gradu.

Goražde je strateški jedan od najvažnijih gradova za državu Bosnu i Hercegovinu. Historijski je simbol herojstva i opstanka u najtežim uslovima, te uspjeha bez adekvatne podrške viših nivoa vlasti i potpune zanemarenosti kada je u pitanju infrastrukturni razvoj koji će značiti spajanje Istočne Bosne i Hercegovine sa ostatkom svijeta. O Goraždu se govori u kontekstu napretka ekonomije naše države, te kao o primjeru poduzetnika koji su uspjeli uprkos tome što su svi izgledi bili protiv njih“ – istaknuto je na presu.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i njegovi saradnici smatraju da, u trenutku kada Bosna i Hercegovina treba da razmišlja strateški i ispravi sve nepravde koje su historijski nanošene njenim građanima sa obala rijeke Drine, država donosi odluku da autoput Sarajevo-Beograd ide preko Pala, Rogatice i Višegrada, a da se Goraždu obeća priključak i time trajno zapečati sudbina ovoga grada.

„ Smatramo da oni koji odlučuju u ime Bosne i Hercegovine nemaju pravo, po ko zna koji put, izolovati one koji su za ovu državu neizmjerno dali, te da nemaju pravo da i ovoga puta zanemare ujedinjeni glas svih predstavnika građana sa ovih prostora. I pored našeg lobiranja na svim nivoima, te poruka koje smo poslali sa najvećeg i najsveobuhvatnijeg sastanka koji je održan u Goraždu na ovu temu 14. novembra 2017. godine, oni koji odlučuju u skladu sa ličnim interesima i mimo bilo kakve javne, razumne i argumentovane debate o ovakvoj historijskoj odluci, donose onukoja znači dalje obezvrjeđivanje i sistematsko zapostavljanje ovih dijelova Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore“ – rečeno je danas uz napomenu da se zanemaruje i glas Sandžaka, kako je istaknuto, sistematski zapostavljenog dijela Srbije i Crne Gore, čija je ovo historijska prilika da ostvari svoj puni potencijal i pravo da se stvore uslovi za ekonomski napredak i bolji status svih njegovih građana.

„ Svim raspoloživim sredstvima borićemo se za trasu autoputa koja neće zaobilaziti Goražde, jer je to zadnja šansa koju imamo kako bismo obezbijedili budućnost i opstanak na ovim prostorima. Svim dostupnim kanalima obavještavaćemo gosp. Redžepa Taipa Erdogana o nepravdi koja ne smije biti napravljena, ne novcem koji bi izdvojila Republika Turska, zemlja koja gaji najiskrenije bratske i prijateljske odnose sa Goraždem, Gradom herojem u svakom vremenu“ poručili su gradonačelnik Goražda i njegovi saradnici.

Pozvali su sve bošnjačke i ostale orobosanske političare da dignu svoj glas, kako su kazali, protiv ugnjetavanja i ponižavanja građana Goražda, ali i Sandžaka. Onima koji ne nađu snage da se bore za istok Bosne i Hercegovine, poručili su da nema potrebe da u Goražde dolaze kada im je ovaj grad potreban

„ Ne zato što im  branimo, nego zato što se bojimo za njihovu sigurnost u saobraćaju. Putevi do Goražda nisu vrijedni preživljavanja za ovo malo glasova sa Drine”- poručeno je sa pres konferencije.