U Goraždu obilježen 1. mart Dan nezavisnosti BiH

Delegacija  boraca, izvršne i zakonodvane vlasti  BPK Goražde, grada i općina u njegovom sastavu ,  Oružanih snaga BiH te goraždanskog muftijstva položili  su cvijeće na Centralno spomen obilježje u  Višegradskoj ulici, a potom učenjem fatihe odali počast svim šehidima na mezarju Kolijevke te partizansko spomen obilježje u Kolijevkama. Uz Dan nezavisnosti BiH odata je počast  poginulim pripadnicima policije i  ubijenoj djeci Goražda.  Obilježavanju Dana nezavisnosti BiH prisutvovao je i veliki broj građana. Neki od njih  prisjetili su se referenduma o  nezavisnosti BiH održanog  29. februara i 1. marta 1992.

„Čini mi se kao da je jučer bila 1992. godina kada smo svi puni entuzijazma, sretni izašli i glasali ta dva dana, i jednostavno pokazali ono šta nam je na srcu . Dokazali smo da želimo svoju državu . Tako su se izjasnili svi ljudi dobre volje“,  prisjeća se Alija Lapo .

Građani , iako svjesni težine puta u odbrani  nezavisnosti BiH , danas ističu da su sretni što su 1. marta 1992. godine donijeli  dugo očekivanu i ispravnu odluku.

„ Prošli smo mukotrpan put, ali smo sretni. Danas imamo vlastitu domovinu koju moramo graditi. Još je puno posla pred nama, ali ako se osvrnemo možemo i moramo biti zadovoljni i ponosni. Danas možemo biti sretni što imamo državu . Odbranili smo BiH od unutrašnje  i vanjske agresije. Naša perspektiva može biti samo u jedinstvu i obrazovanju. Mislim da će nas to izvesti na pravi put , smatra Lapo.

Ponosan je i Damir Velić . Naglašava da su Bosanci i Hercegovci dobili svoju državu u kojoj mogu da se osjećaju komotno i sigurno.

„Tada smo prvi put dobili svoju državu. Znamo gdje pripadamo, da nas niko više ne svojata . Nekima nažalost to nije bilo pravo pa smo imali to što smo imali. Sad naravno gradimo što je bolje moguće da izgradimo državu da nam svima bude bolje i našoj djeci“, ističe Velić .

U povodu Dana nezavisnosti BiH danas je u svim džamijama na području BPK Goražde-prije džuma namaza proučena i  hatma dova za sve šehide u BiH.

  1. Tabaković/rtvbpk