Počinje suđenje Saši Ćurčiću za silovanje u Foči

Ćurčić se tereti da je u ljeto 1992. godine učestvovao u prisilnom odvođenju žena nezakonito zatvorenih u Srednjoškolskom centru u Foči. Žene su, prema optužnici, dovedene u napuštenu kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi silovao i seksualno zlostavljao žrtvu bošnjačke nacionalnosti.

Osim čitanja optužnice u utorak, 5. marta, bit će iznesene uvodne riječi i saslušan prvi svjedok.

U petak, 8. marta, planirano je iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli optuženih za zločin počinjen na području Zvornika.

Kako stoji u optužnici, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje – Kamenica, i u zaseoku Bajrići posmatrao je svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Isti dan, pred Apelacionim vijećem Suda BiH zakazano je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Mensuru Đakiću i Begzadu Kajtaziju.

U septembru prošle godine Sud BiH je Đakića osudio na dvije godine zatvora, dok je Kajtazija oslobodio optužbi za zločin počinjen u septembru 1992. u selu Bukvik u Brčkom.

Ove sedmice zakazana su suđenja za zločine počinjene u Prijedoru, Trnovu, Trusini, Srebrenici, Odžaku, Vozućoj, Zavidovićima, Janji, Čemernom, Goraždu, Sarajevu, Vlasenici, Stocu te Kotor-Varoši, javio je BIRN BiH.

FENA