Treći Sajam kreativnosti “Naših ruku djelo” 7.marta

Učenici i nastavnici Osnovne škole „Husein ef.Đozo“ u Goraždu organizatori su trećeg po redu Sajma kreativnosti „Naših ruku djelo“ koji će se i ove godine održati u susret Međunarodnom Danu žena.

Halida Kurtović direktorica škole ističe da će posjetioci sajma i ove godine biti u prilici kupiti raznovrsne proizvode koje su vrijedno pripremali svi učenici škole.

„U nazivu „Naših ruku djelo“ stalo je mnogo  aktivnosti i kreativnosti, inovativnosti, marljivosti. Zajedno recimo na jednoj radionici su bile tri generacije, učenici, njihovi roditelji i nastavnici, njihove nane i dede. To je posebna draž i zadovoljstvo jer ne može se opisati zadovoljstvo primjerice nana koje su znanje o rukotvorinama ili recepte nekih slanih i slatkih jela, prenijele na svoje unuke kako bi sačuvali tradiciju“ – kazala je Kurtović.

Po njenim riječima, cilj sajma je razvijanje poduzetničkog duha kod učenika koji na kraju sami predlažu gdje će se prikupljena sredstva i utrošiti.

„Cilj ovog događaja nije primarno prikupljanje novca, već razvijanje poduzetničkih kompetencija, da djeca nauče kompletan proces, od planiranja, organizovanja radionica, izrade, aranžiranja i prodaje. Na kraju oni odlučuju gdje će ta sredstva utrošiti, a mi smo tu da ih podržimo kao škola.  Prošle godine podržali smo njihove ideje da se nabave žaluzine za cijelu školu, senzorne česme, posude za sapune, fenovi za ruke. Ova udružena sa sredstvima od naših ekoloških akcija koristimo i  za jednodnevne izlete, ekskurzije, takmičenja, obilazak historijskih znamenitosti. Sredstva od prvog sajma učenici su poklonili našem oboljelom sugrađaninu i na tu njihovu stranu smo jako ponosni“ – kazala je direktorica OŠ „Husein ef.Đozo“.

Treći Sajam kreativnosti „Naših ruku djelo“ održat će se 7.marta od 16 do 18.sati u dvorištu i fiskulturnoj sali škole.