Edita Velić iz DF-a pozvala SDA da dostavi ime mandatara za novu vladu u Goraždu

Predsjedavajuća Edita Velić (DF) pozvala je danas Klub Srba u Skupštini BPK Goražde da dostavi termin sjednice na kojoj bi bio izabran predsjednik kluba i dopredsjedavajući Skupštine. Pozvala je i SDA da dostavi prijedlog za mandatara Vlade BPK Goražde.

Poziv koji je Velić uputila Klubu Srba prvi je potez novoizabrane predsjedavajuće iz kancelarije čije je ključeve danas preuzela. Do danas je, ističe razgovarala i sa predstavnicima OHR-a zbog sjednice kantonalnog parlamenta čije odluke zahtjevom za ocjenu ustavnosti nastoji osporiti 11 poslanika koji joj nisu prisustvovali, a na kojoj je Velić i izabrana za predsjedavajuću.

“Razgovarala sam sa predstavnicima OHR-a kojima su se obratili jer im je navodno uskraćeno pravo da delegiraju svog kandidata za dopredsjedavajućeg, odnosno predsjedavajućeg skupštine što mislim da nam u ovom trenutku ne treba. Svih 25 poslanika u skupštini bili su pozvani na sjednicu, to što se oni nisu odazvali ne mora značiti i ne daje za pravo nekome da tumači da im je uskraćeno pravo. Svih mjeseci nakon izbora je uskraćeno i pravo mnogim građanimana na mnoge stvari dok se mi bavimo sami sobom. Ja ću pozvati i Klub Srba da odredi datum kada će izvršiti izbor i delegirati kandidata za predsjedavajućeg, odnosno dopredsjedavajućeg skupštine”, izjavila je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Velić je pozvala SDA da dostavi prijedlog za mandatara Vlade BPK da bi mogla sazvati prvu radnu sjednicu Skupštine BPK Goražde na kojoj bi bio potvrđen manadatar i izabrana nova Vlada BPK Goražde.

“Onog trenutka kada dobijem prijedlog od Kluba poslanika SDA koji predlažu mandatara vlade u roku od deset dana održat će se sjednica skupštine kako to poslovnik nalaže na kojoj bi se potvrdio manadatar i izabrala nova Vlada BPK Goražde. Ono što smo u ovom trenutku počeli jeste da je zakazana sjednica Kolegija Skupštine za četvrtak 7.mart u 13 sati, i tada ćemo odrediti termin održavanja prve redovne sjednice. Prošlo je dovoljno vremena, bavili smo se sami sobom, bili smo neažurni kada su u pitanju žive stvari koje interesuju građane BPK Goražde i to smo zanemarili. Sazrelo je vrijeme da što hitnije održimo sjednicu Skupštine na kojoj bi se razmatrali nnogi dokumenti od kojih korist imaju naši građani”, smatra Velić.

Odluka o privremenom finansiranju uskoro ističe i sve aktere na političkoj sceni u BPK predsjedavajuća je pozvala da ozbiljno pristupe okončanju procesa formiranja vlasti.