Obustavljeni radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda u naselju Bogušići

Po nalogu građevinskog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, po drugi put obustavljeni su radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda u goraždanskom naselju Bogušići. Kako bi oni bili nastavljeni potrebno je ukloniti uočene nedostatke.

Radovi na izgardnji prečistača otpadnih voda u naselju Bogušići započeti u oktobru prošle godine, prvi put su po nalogu kantonalnog građevinskog inspektora obustavljeni u decembru. Tada su, podsjećaju u kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, naložene mjere zabrane obavljanja daljnjih aktivnosti u roku od godinu dana, dok se ne isprave uočeni nedostaci.

„ Mi smo upoznati da je na to riješenje uložena žalba, međutim nemamo informaciju šta je po žalbi urađeno. Radovi su tada obustavljeni, nekad polovinom decembra mislim, međutim u zadnjih par dana ponovo su nastavljeni u što su se naši inspektori uvjerili na licu mjesta. Poduzeli su mjere za obezbjeđivanje provođenja upravne radnje koja je naložena ali imali su neadekvatnu saradnju, bilo je pokušaja da se onemogući rad inspektora, ali inspektor je odradio svoj dio, a ostalo je na drugim institucijama koje smo o tome obavijestili“ – pojašnjava Mithat Hadžiomerović, direktor Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.

Naglasio je da radovi na ovom projektu mogu biti nastavljeni tek nakon otklanjanja nedostataka.

„ Prevashodno nedostaci se odnose na neadekvatnu dokumentaciju koja je propisana po zakonu, a drugo, jedini regularan i zakonski način započinjanja radova je taj da  otvaranje građevinskog dnevnika bude uz prisustvo građevinskog inspektora. Međutim, tamo gdje je inspektor trebao biti priustan, nije ni obaviješten ni pozvan. Čekamo drugostepeno riješenje i vidjet ćemo šta će se u daljnjem periodu dešavati. Radovi ne mogu bi nastavljeni i ukoliko se u roku od godinu dana ne otklone nedostaci, onda inspektor donosi riješenje o vraćanju prostora u prvobitno stanje“ – kazao je direktor Hadžiomerović.

U gradskoj upravi koja realizuje ovaj projekat uz finansijsku podršku Vlade Češke, poručili su  da neće dozvoliti da  projekat izgradnje prečistača otpadnih voda koji je od značaja za stavnvnike Bogušića, propadne. Tvrde da će on biti doveden do kraja.