Udruženje žena „Seka“ Goražde obilježilo predstojeći Međunarodni dan žena

Udruženje žena „Seka“ Goražde danas je na simboličan način obilježilo predstojeći Međunarodni dan žena.  Postavkom info pulta te podjelom edukativnih brošura, članice udruženja nastojale su građane podsjetiti na značaj obilježavanja ovog praznika, njegovu simboliku i važnost borbe za ženska prava.

Međunarodni dan žena je dan koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola širom svijeta – podsjetile su članice goraždanskog udruženja.

„ To je dan borbe za ženska prava a sve je počelo tako što su žene još1867. godine shvatile da su prava žena daleko manja, da su njihove plate manje u odnosu na muškarce, u to vrijeme nisu imale pravo glasa niti pravo nasljeđivanja imovine. Međutim,  nije se nešto posebno promijenilo sve do trenutka, kada se u Njujorku desio veliki požar u fabrici tekstila, gdje je zbog veoma teških uslova za rad 129 žena umrlo zbog toga što nisu mogle da izađu iz fabrike jer su se ugušile. Nakon toga su krenuli veliki protesti i 1910. godine na prvoj međunarodnoj konfernciji žena, ovaj dan je uzet kao datum obilježavanja borbe za ženska prava“ – podsjeća Mevlida Rovčanin, stručna saradnica za rad sa ženama u udruženju „Seka“.

Više od 100 godina poslije, Dan žena je kod nas sve osim ono zbog čega je nastao – mišljenja su u Kući Seka.

„„Nažalost i kod nas u BiH ali i u svijetu ovaj dan se sveo  na čisti konzumerizam. Jeste to na neki način izjava ljubavi prema voljenim osobama, ali se sveo na kupovinu poklona i cvijeća. Prava žena su danas daleko veća nego nekada ranije,  ali to još uvijek nije dovoljno. Još uvijek je malo žena u politici, vrlo je ograničen njihov pristup ekonomskim sredstvima u odnosu na muškarce, tako da pokušavamo i na ovaj način malo podići svijest javnosti o tome jer ovo je prilika da skrenemo pažnju da su žene jake, snažne, da puno toga mogu i da budu veća podrška jedna drugoj“ – kazala je Rovčanin.

Umjesto simbolike slavlja 8.marta isključivo kroz kupovinu poklona, izgradimo zajedno rodno uravnotežen svijet – poručile su članice  udruženja „Seka“ koje su uz edukativne letke,  sugrađankama dijelile i čestitke sa afirmacijskim i motivacijskim porukama koje su izradile žene i djeca korisnici usluga ovog udruženja.