Imenovanje nove vlade BPK i dalje pod upitnikom, odluka u rukama SDA

Na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine BPK nije predviđeno imenovanje mandatara Vlade. Tada je, navodno, u centrali SDA dogovoreno privremeno stopiranje svih aktivnosti, do imenovanja novog sastava kantonalnog povjerenistva stranke, a pitanje je da li će to biti okončano do 18. marta.

Prva redovna sjednica Skupštine BPK Goražde zakazana je za 18. mart ove godine, a kolegij koji je zasjedao bez prisustva predstavnika klubova SDA i Liberalne stranke, utvrdio je i dnevni red od čak 16 tačaka.

 

Između ostalih poslanici bi trebali razmatrati izmjene Ustava BPK zbog promjene statusa općine u Grad Goražde, prijedlog odluke o utvrđivanju prava na zdravstveno osiguranje osoba koje nisu osigurane po drugom osnovu, prijedlog strategija obrazovanja odraslih, odnosno razvoja poljoprivrede, izvještaje o radu Pravobranilaštva BPK i Nezavisnog odbora o radu policijskog komesara te informaciju o stanju kriminaliteta.

 

Prema riječima Edite Velić, predsjedavajuće Skupštine BPK usvojen je i zaključak kojim se Vlade BPK traži da u skupštinsku proceduru što hitnije uputi Prijedlog budžeta za 2019. godinu. Predsjedavajuća Velić još ranije je pozvala poslanike srpske nacionalnosti da konstituišu Klub Srba kao jedini koji još nije formiran, a SDA da predloži madatara za sastav kantonalne vlade.

 

S obzirom da se to još uvijek nije desilo, na dnevnom redu sjednice nije ni predviđeno imenovanje mandatara Vlade BPK. Navodno je u centrali SDA dogovoreno privremeno stopiranje svih aktivnosti, do imenovanja novog sastava kantonalnog Povjerenistva ove stranke u Goraždu, a pitanje je da li će to biti okončano do 18.marta kada je zakazana sjednica.

 

Podsjetimo da je Klub poslanika SDA podjeljen nakon što su dvojica poslanika ove stranke podržala imenovanje skupštinskog rukovodstva za razliku od troje kolega koji nisu prisustvovali sjednici na kojoj je za predsjedavajuću Skupštine izabrana Edita Velić iz DF-a.