Riba iz Drine, umjesto u ruksak, ponovo odlazi u njene brzake

Revir radi već duže vrijeme i već imamo prve goste. Imali smo kolege iz Užica, koji su najavili svoj dolazak i ovog vikenda. Danas je sa mnom na Drini bio čovjek iz Švedske i svi su oduševljeni, kaže Adžem.

Član Udruženja sportskih ribolovaca Goražde Kenan Adžem ulovio je kapitalan primjerak potočne pastrmke. Za mjerenje i vaganje nije bilo vremena, jer je prelijep primjerak, nakon nekoliko fotografija za uspomenu, vraćen u rijeku Drinu.

Određena pravila

Takva su i pravila na prvoj izdvojenoj „fly fishing“ stazi Udruženja sportskih ribolovaca Goražde koje nastoji promovirati posebnu vrstu ribolova čiji cilj nije riba u ruksaku, već u njenom prirodnom staništu.

– Pravi mušičari ne mjere i ne vagaju ribu, već je poštuju bez obzira kolika da je. Revir radi već duže vrijeme i već imamo prve goste. Imali smo kolege iz Užica koje su najavile svoj dolazak i ovog vikenda. Danas je sa mnom na Drini bio čovjek iz Švedske i svi su oduševljeni. Staza na kojoj važi režim „uhvati i pusti“, gdje je zabranjeno korištenje kontra kuke, nalazi se u centru grada – kaže Adžem.

 

Od imenovanja novog rukovodstva USR Goražde intenziviralo je mjere koje trebaju doprinijeti zaštiti ribljeg fonda u Drini i njenim pritokama. Osim akcija čišćenja dijelova njihovih obala koje su bile pretvorene deponije smeća, donesena je i odluka o raskidu ugovora o zajedničkim režimima ribolova na osnovu kojeg su ribolovci iz drugih kantona imali privilegiju besplatno loviti na Drini.

Nedozvoljeni mamci

I dok su ribolovci iz Goražda na drugim rijekama, pa čak i na istoj rijeci u susjedstvu, plaćali dozvole, nekima besplatan ribolov na njihovom području nije bio dovoljan pa su se služili i nedozvoljenim mamcima.

Cijena dozvola

Dnevne, vikend i godišnje dozvole koštaju 10 KM, 20 KM i 100 KM, a ribolovci ih mogu kupiti u prostorijama Udruženja ili na licu mjesta kod čuvara – volontera koji paze da pravila budu poštovana. Povlašteni status imaju samo penzioneri i invalidi koji za godišnju dozvolu izdvajaju 50 KM i mlađi juniori 25 KM.

 

Avaz

About Aldina Forto