U srijedu javni poziv za programe zapošljavanja i samozapošljavanja

 

Služba za zapošljavanje BPK Goražde u saradnji sa federalnim  zavodom nastavlja provoditi aktivne politike zapošljavanja. Federalni zavod za zapošljavanje će u srijedu raspisati javni poziv za programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja za čiju su implementaciju na području BPK Goražde obezbijeđena oko 2 miliona KM.

Senija Hadžić, stručni saradnik za aktivnu politiku i posredovanje u zapošljavanju ističe kako je riječ o kvalitetnim programima za koje postoji veliko interesovanje.

“Program sufinansiranja zapošljavanja  obuhvata  devet mjera. Sve su slične kao i prošle godine, izuzev mjere “nova prilika” koju je uveo  federalni zavod. Poslodavci  na ovaj način mogu da apliciraju za zapošljavanje osoba koje imaju  40 i više godina, zatim dugoročno nezaposlene osobe koje su 12 i više mjeseci na evidenciji nezaposlenih, kao i osobe koje su niže stručne spreme”, ističe Senija Hadžić, stručni saradnik za aktivnu politiku i posredovanje u zapošljavanju.

Mjere Programa sufinanisranja samozapošljavanja “Start ap 2019”  odnose se na poduzetništvo za žene,  mlade  i poduzetništvo za sve.

“Novina je da je po svim mjerama povećanje iznosa sufinansiranja na mjesečnom nivou, u prosjeku do 50 KM . Isto tako novina jeste da je uvedeno da oni koji imaju izrađen plan zapošljavanja imaju 10 % veći iznos, u odnosu na druge. Nama je to posebno važno jer naši savjetodavci svakodnevno rade za nezaposlenim osobama na izradi individualnih planova za zapošljavanja i ukoliko se poslodavci odluče za te osobe iznos sufinansiranja će biti veći za 10 %”,  pojašnjava Senija Hadžić.

Javi pozivi će ostati otvoreni do utroška sredstava,  a u kantonalnoj službi za zapošljavanje podsjećaju da su ovi programi dali željene rezultate jer svojim mjerama obuhvataju sve kategorije nezaposlenih   osoba.

U prošloj godini kroz ova dva programa zaposlene su 532 osobe, a više od 50 posto njih je ostalo u radnom odnosu. Uz ove programe u kantonalnoj služni provode i druge aktivne politike zapošljavanja. Nedavno je objavljen i program “Obuka i rad 2019” koji podrazumjeva  obuku u konkretnom poslovnom okruženju za 700 nezaposlenih osoba , a od kojih će najmanje 420 zasnovati radni odnos kod poslodavca koji je organizirao obuku.