Oković: Pokušavaju se problematizirati izdaci koji postoje otkako i BPK

Veći dio ovih aktivnosti realiziran je u izbornoj 2018. godini.

Iz Vlade BPK Goražde Sektoru kriminalističke policije MUP-a dostavljene su tražene informacije i dokumentacija, potvrdio je za “Avaz” premijer BPK Goražde Emir Oković.

Nakon prijave i zahtjeva Tužilaštva BPK, istražitelji provjeravaju isplate sredstava iz budžeta namijenjenih finansiranju projekata pojedinih udruženja, prijevoz učenika, te način raspodjele brašna iz Direkcije robnih rezervi.

Podsjetimo, veći dio ovih aktivnosti realiziran je u izbornoj 2018. godini.

Oković smatra da neko pokušava problematizirati budžetske izdatke koji postoje otkako i BPK. Tvrdi da se u Vladi vodi konstantna borba između zahtjeva Ministarstava i objektivnih mogućnosti i da su svi izdaci umanjeni u odnosu na prvobitne zahtjeve.

– Mislim da je ta priča predimenzionirana u smislu ukupnog iznosa, ali informacije su u svakom trenutku dostupne. Sve su pokrivene odgovarajućim odlukama Vlade i sve su dostavljene organima koji imaju potrebu to provjeriti. Svaki ministar odgovara za stanje u svom resoru i ima obavezu poštovati nivo budžeta, ali uvijek postoji potreba za preispitivanjem. Postoje odredbe da utrošak mora biti opravdan, ono što nije mora se vratiti u budžet, tako da ćemo vjerovatno nakon svih provjera dobiti pravu sliku. Ako je bilo grešaka, logično je da za njih svako u svom kapacitetu i odgovara – ističe Oković.

 

Avaz