Nastavljeni radovi na izgradnji mosta u Vitkovićima

Iako su trebali biti okončani u oktobru prošle godine tek ovih dana nastavljeni su radovi na izgradnji mosta u Vitkovićima kod Goražda započeti u junu 2017.godine. U gradskoj upravi tvrde kako postoje opravdani razlozi zbog kojih projekat, koji se finansira kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od više od oko 2,5  miliona KM, nije realizovan do danas, poput loših vremenskih uslova i promjenjivog vodostaja rijeke Drine.

„Istina je da kasne radovi iz više razloga, a posebno zbog vodostaja rijeke Drine i zimskog perioda. Počeli su  intenzivno i računamo da ćemo u toku ljeta sve završiti, s tim da su pri kraju radovi i na ostalim projektima koje realizujemo sa Saudijskim fondom za razvoj. Most je taj koji kasni i mi smo  imali prigovore, ali postoje objektivni razlozi tako da smo se danas  na licu mjesta uvjerili da su čelične konstrukcije prve stigle i da su počeli intezivno raditi. Mislim da ćemo dobiti jedan od najkavlitetnijih mostova, jer ipak ŽGP je jedna od najboljih firmi i drago nam je da su oni izvođači iz razloga što je ovo vrlo zahtjevan posao, znamo kakva je Drina i koja je brzina vodotoka, tako da smo jako  zadovoljni radovima i kvalitetom“, izjavio je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Izgradnju mosta s nestrpljenjem očekuju stanovnici nekoliko naselja na desnoj obali Drine, Kodžaga, Ahmovića i drugih mjesta koji godinama prelaze čamcem na lijevu obalu.

Ovo je jedan od četiri projekta koji se finansiraju iz kredita Saudijskog fonda za razvoj. Naime, za realizaciju projekata izgradnje mosta u Vitkovićima, asfaltiranja i sanacije putnih pravaca Ilovača –Osanica i Mravinjac – Berič, te sanacije vodovodne mreže,  Grad Goražde se kreditno zadužio sa 6 miliona dolara uz grejs period od 5 godina i 25 godina vraćanja  kredita. Ramović je kako ističe  uputio zahtjev  saudijskom kralju da se ovaj kredit otpiše.