Odgođena sjednica Skupštine BPK Goražde

Sjednica Skupštine BPK Goražde koja je zakazana za ponedjeljak 18.marta odgođena je do 26.marta ove godine, odlučeno je danas na sastanku Kolegija Skupštine. Razlog zbog kojeg je sjednica prolongirana za posljednu sedmicu marta je što Vlada BPK Goražde nije dostavila prijedlog Budžeta i prijedlog Zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2019. godinu, potvrdila je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

“Zaključak kojim je od Vlade BPK Goražde zatraženo da u što kraćem roku u skupštinsku proceduru uputi prijedlog Budžeta i prijedlog Zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2019. godinu, Vlada nije ispoštovala. Navedeni materijali nisu dostavljeni niti su bili razmatrani u konačnoj formi na sjednicama Vlade. Kolegij je danas uputio zaključak Vladi da hitno dostavi ovi materijale. Iako smo mislili da će to Vlada učiniti u ovoj sedmici, nažalost nije i Kolegij je bio prinuđen prolongirati prvu redovnu sjednicu Skupštine BPK Goražde. Utvrđeno je da to bude 26.3.2019. u 10 h, a ukoliko Vlada dostavio prijedlog Budžeta i prijedlog Zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2019. godinu, moguće je da ćemo sjednicu održati i ranije”, pojasnila je Velić.

Ona je pozvala članove kantonalne vlade da pomenute materijale što prije upute u skupštinsku proceduru.

“Vlada na izvjestan način svoje nezadovoljstvo fakturiše građanima, i pozivam ih da to prestani činiti i što hitnije upute ove materijale u skupštinsku proceduru”, poručila je Velić.

Sjednici Kolegija Skupštine BPK  Goražde na kojoj se razgovaralo se o utvrđivanju raspodjele pozicija u radnim tijelima skupštine nisu prisustvovali predstavnici SDA, Liberalne stranke i Stranke za BiH.

S druge strane premijer BPK Goražde Emir Oković pojašnjava kako je kantonalna vlada na svojoj sjednici prošle sedmice razmatrala primjedbe i sugestije sa javnih rasprava o nacrtima Budžeta i Zakona o izvršenju budžeta kantona za 2019. godinu te da su zadužena resorna ministarstva da još jednom razmotre  primjedbe i sugestije kako bi se u što kraćem roku pripremili prijedlozi ovih finansijskih dokumenata i uputili Skupštini BPK Goražde na usvajanje.

“Već naredne sedmice kantonalna vlada će razmatrati prijeldog budžeta kako bi odmah bio upućen u skupštinsku proceduru”, ističe Oković.