Brdar: Nadam se da će Karadžić dobiti doživotnu kaznu

Predsjednik Fondacije „Istina za Goražde“ Kasim Brdar izrazio je nadu da će Radovanu Karadžiću danas biti izrečena doživotna kazna zatvora.

On je ocijenio da bi samo takva presuda bila satisfakcija za preživjele žrtve zločina u BiH.

„Nadati se da će istina i pravda i pravda izaći na vidjelo i zaista je vrijeme da najveći zločinci koji su činili i kreirali agresiju na BiH odgovaraju za svoja djela. Ja ipak vjerujem u pravdu i mislim da će presuda biti na zadovoljstvo žrtava. Pred Međunarodnim krivičnim  sudom izrečene su kazne u trajanju više od 700 godina  za genocid i druge zločine u Srebrenici, ali teško da će majkama bilo koja kazna biti satisfakcija. Ipak ne bi željeli da se desi suprotno i da se eventualno umanji kazna. Ja se nadam da će Karadžić dobiti doživotnu kaznu“ – kazao je Brdar.

Podsjetio je da Fondacija „Istina za Goražde“ već godinama ukazuje i na činjenicu da za zločine nad stanovnicima Goražda još niko nije odgovarao.

„ U Goraždu je tokom rata ubijeno 163 djece, stradalo je  više od 4000 stanovnika od kojih više od 2000 civila dok je, prema našim podacima,  oko 800 osoba ostalo bez dijelova tijela u periodu rata. Najteže nam pada činjenica da i nakon 24 godine niko nije odgovarao za ratne zločine u Goraždu. Za susjedne općine bilo je procesa i kazni, i mislim da će biti još. Nadam se da ćemo i mi doživjeti da neko odgovara za zločine nad stanovnicima Goražda“ – kazao je predsjendik Fondacije „Istina za Goražde“.