Počelo obilježavanje 21. Marta Dana mladih grada Goražda

Obilježavanje 21. marta Dana mladih grada Goražda počelo je danas. Niz sadržaja kreirali su upravo mladi koji su dobili priliku da se uz ovaj datum iskažu u različitim oblastima.

„Kreativnost mladih na djelu“ moto je simbolične izložbe koju su povodom Dana mladih kreirale Samra Forto i Melisa Delić učenice Srednje tehničke škole (STŠ) „Hasib Hadžović“.

„ Članica sam ekološke sekcij. Radili smo različitim tehnikama, crteži na platnu i uz pomoć sjemena u različitim bojama. Radovi su nastajali duži period, po 15 dana nam je trebalo za jednu sliku, ali ništa ne bi uspjeli bez naše profesorice Sejdefe Kajević. Posebno zahtjevan je bio rad sa sjemenima, koristila sam rižu, različite vrste pšenice, heljdu, čia sjemenke, ćurokot, lan i druge“ – pojašnjava Melisa Devlić, učenica trećeg razreda – hemijski tehničar mikrobiolog.

Sejdefa Kajević, profesorica biologije ističe da je  kroz ekološku sekciju primjetila da učenici imaju veliki talenat za kreativnost i izražajnost.

„ Ovo je sjajna prilika da to i iskažu. Radili su različitim tehnikama i sve su to predstavili kroz ove zanimljive radove. Ideja je potekla iz redovne nastave gdje radimo banke gena i kako te gene različitih vrsta sjemena zbrinuti i predstaviti ih. Jedna od tih metoda jeste na ovim pločama na taj kreativan način“ – istakla je Kajević.

Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, naglašava da je ova izložba prvi  u nizu sadržaja priređenih povodom Dana mladih grada Goražda. Dodaje da je iskazivanje njihovog talenta u različitim segmentima, jedan je od ciljeva obilježavanja ovog datuma.

„Danas imamo tu jednu umjetničku dimenziju na djelu, imamo humanitarni aspekt kroz aktivnosti mladih volontera Crvenog križa. U muzičkoj oblasti večeras je koncert OMŠ „Avdo Smailović“ – U susret proljeću, a tu su i  likovne te izložba fotografija. Sve su to aspekti u kojima mladi mogu dati i daju ogroman doprinos afirmaciji jednog pozitivnog imidža grada Goražda“ – kazao je Zirak.

Centralni događaji održat će se sutra kada je uz ostalo planiran performans mladih u režiji Omladinske banke Goražde i Vijeća učenika uz poruku „Ne želimo otići iz BiH“. Mladi će odati i počast ubijenoj djeci Goražda uz polaganje cvijeća na spomen obilježje a na istoj lokaciji održat će se i književno poetski matine Književnog kluba „Isak Samokovlija“ koji djeluje pod okriljem Centra za kulturu. Proljetni koncert sutra će prirediti i goraždanska Rock škola, dok će modnu reviju upriličiti učenici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“. Programom je planirana i prezentacija „Uticaj i štetnosti konzumiranja nargile“. Obilježavanje Dana maldih grada Goražda bit će okončano društvenim igrama mladih u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca BiH u subotu 23.marta.