U Goraždu se očekuje doživotna kazna zatvora za Radovana Karadžića

U gradu do kojeg pravda nije stigla ni 24 godine nakon rata presuda ratnom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću očekuje se bez euforije.

U Goraždu teče na prvi pogled uobičajeni radni dan, nema najavljenih skupova na kojima bi se eventualno pratio prijenos iz Haga, pa će stanovnici grada na Drini, posebno oni koji su u njemu izdržali svih 1.336 dana opsade, obraćanje sudija dočekati svako sa svojim sjećanjima na najteže dane.

– Ovo će biti dan D. Ogromna su iščekivanja i vjerujem da će pravda i istina zavladati prostorom BiH. Vrijeme je da zločinac koji se krio punih 13 godina danas dobije adekvatnu kaznu za sve što je činio od 1992. do 1995. u BiH i na ovim prostorima – kazao nam je Kasim Brdar, predsjednik Fondacije „Istina za Goražde“.

Tokom opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana, ubijeno je oko 4.500 njegovih stanovnika, a među njima i 163 djece. Hiljade je ranjenih, ali i onih koji iz grada bez vode, struje, telefona, bez dovoljno hrane i lijekova, nose različite traume.

– Goražde je bilo zaštićena zona UN-a. Do danas nismo doživjeli da je neko odgovarao za zlodjela koja su počinjena tokom 1.336 dana opsade. Zbog toga očekujemo da kazna jednom od najodgovornijih za ovakvu sudbinu Goražda i svih drugih bh. gradova bude adekvatna. Prema mom mišljenju, to bi trebao biti doživotni zatvor – ističe Brdar.

avaz.ba