Mladi Goražda poručili „Ne želimo otići iz BiH“

„ Ne želimo  otići iz BiH“ poruka je koju su uz 21. Mart Dan mladih grada Goražda, uputili mladi  ovog grada. Noseći transparente uz simboličnu šetnju  ulicama grada mladi su sa ostalim sugrađanima podijelili mišljenje da ovaj grad i država ipak imaju perspektivu, bez obzira na trenutno stanje u kojem se nalaze..

„ Ne želim otići iz svog grada“, „Ostajem u BiH“, „Nigdje nije kao kod kuće“, „Ja ovdje pripadam“ transparenti su koje su mladi Goražda danas nosili ulicama grada. Simbolična šetnju uz 21. Mart Dan mladih grada Goražda organizirali su Omladinska banka Goražde i Vijeća učenika.

„Željeli smo naš dan obilježiti na jedan drugačiji način i uputiti simbolične poruke da ne želimo otići iz ovog grada i države. Mislimo da ovdje za nas ima budućnosti te da i ličnim zalaganjem ovaj grad možemo učiniti boljim za sve mlade, tako da nije jedini izbor odlazak  u inostranstvo. Moram reći da Grad Goražde značajno ulaže u nas mlade, ali nažalost mnogi naši vršnaci ili to ne primjete ili ne koriste“ – ističe Hamza Žuga, član Omladinske banke Goražde.

Anesa Čutuna članica Asocijacije srednjoškolaca BiH – Lokalnog tima Goražde, dijeli Hamzino mišljenje

„ S razlogom želimo poručiti da trebamo ostati u BiH i da se trebamo boriti kako za prava srednjoškolaca tako i svih mladih ljudi. Bosna i Hercegovina, bez obzira na stanje u kojem se nalazi, ima perspektivu i mi trebamo doprinijeti njenoj i našoj boljoj budućnosti. Ne trebamo i svojim eventalnim odlaskom uništiti ono što ona sada ima“ – mišljenja je Čutuna.

Uz svoj dan mladi su se prisjetili i onih kojima nisu dali da odrastu. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali su počast poginuloj djeci Goražda na spomen obilježju ispred Centra za kulturu. Uz ovaj datum priređen je i književno-poetski matine književnog kluba „Isak“ na kojem su stihove govorili upravo mladi, a ovaj dio programa upotpunila je i OMŠ „Avdo Smailović“. Mladi ali i ostali sugrađani  uživali su danas i u proljetnom koncertu koji su  na platou Centra za kulturu održali članovi  goraždanske Rock škole.