Uz svjetski praznik voda – Dan rijeke Drine u Goraždu

AKCIJA ČIŠĆENJA I UREĐENJA OBALA I PRIOBALJA DRINE

Petu godinu zaredom u Goraždu se nizom događaja,u okviru Svjetskog dana voda, obilježava Dan rijeke Drine.
Đaci osnovnih i srednjih škola, mladi Crvenog križa i drugih udruženja, uposlenici Gradske uprave i javnih ustanova i građani, učestvuju u akciji uređenja i čišćenja priobalja rijeke Drine.
-Svake godine, od kako organizujemo obilježavanje Dana rijeke Drine dešavaju se i akcije uređenja obala i pripoabalja naše rijeke koja je višestruk simbol za sve nas. Ima mnogo razloga da to činimo ali i da se svakog dana posvetimo rijeci tako što ćemo o čistoći voditi više računa. Hvala svima koji su se uključili u akciju – poručila je ovim povodom Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika Goražda.
U okviru Programa obilježavanja Dana rijeke Drine biće održan i gastro kutak a u maloj sali Centra za kulturu biće uručene nagrade đacima srednjih škola čiji su literarni radovi na temu „ Goražde kraj Drine sanja“ ( u organizaciji Centra za kulturu) proglašeni najuspješnijima.

Uz njen dan, rijeka Drina je bogatija za 250 komada potočne pastrmke (težine pola kilograma po komadu), što je svakako vrijedan dar i za rijeku i za sve koji vole Drinu i ribarenje.
-Ovo je jedna u nizu naših akcija poribljavanja Drine i mislimo da je veoma značajna. Potočna pastrmka kojom smo poribili Drinu je iz ribogojilišta Blagaj,a njenu nabavku sufinansirao je Grad Goražde – kazao je Halid Pekaz, predsjednik UO Udruženja sportskih ribolovaca Goražde koje je i izvelo ovu akciju poribljavanja Drine.