Umro bivši golman Željezničara Vasilije Čiko Radović, zaslužan za opstanak kluba tokom rata

Radović je rođen 10. septembra 1938. godine, a kada je imao samo 18 godina, tačnije 1957. godine, stigao je iz Lovćena u Željezničar. U dresu Plavih je igrao s Pašićem, Bukićem, Jusufbegovićem, Imamovićem, Fazlagićem, Kokotom, Smailovićem, Dizdarevićem, Matićem, Kapičićem, Osimom, Bukalom, Katalinskim, Sprečom, Jankovićam, Bećispahićem Jelušićem i drugim poznatim nogometašima Želje.

Član prvog tima Plavih bio je 14 godina, a nastupao je i za mladu te seniorsku reprezentaciju bivše Jugoslavije. Iz Željezničara je otišao u Tursku, ali se nedugo zatim vratio i ponovo obukao plavi dres. Karijeru je završio 1971. godine nakon povrede Ahilove tetive.Nakon toga je postao trener, školovao se i u Željezničaru obavljao brojne funkcije.

“Vrlo je važno istaći da Radović spada u grupu ljudi zaslužnih za opstanak kluba u teškim vremenima agresije na BiH. Rat je preživio na Trgu Heroja, a poslije rata se vratio u Crnu Goru gdje je učestvovao u radu danske Otvorene škole nogometa”, objavljeno je na internet stranici Željezničara prije nekoliko godina kada je Radović posjetio klub i donirao opremu.

Radović će biti sahranjen u utorak na Cetinju.

 

klix