U BPK povećan broj oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde povećan je broj oboljelih od karcinoma dojke ali i drugih malignih oboljenja. Dodatnu zabrinutost izaziva i činjenica da se pomjera starosna dob oboljelih. Iz Udruženja „Biser“  i Kantonalne bolnice Goražde u kojoj je povećan  broj mamografskih pregleda, naglašavaju potrebu veće prevencije kroz redovne preglede čime i eventualno oboljenje može biti otkriveno na vrijeme.

Prema podacima Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ ,u prošloj godini u odnosu na 2017-u, za oko 50 posto povećan je broj oboljelih od malignih oboljenja. Najviše je oboljelih od  karcinoma dojke,

„ Zabrinjavajuće je da oboljele više nisu samo žene starosti preko 50 godina, nego imamo i one od 40, pa čak se desilo i da imamo djevojaka koje su oboljele. U 2017. godini otkrivena je jedna novooboljela, u 2018. devet, a bojim se da će to možda biti i 12, jer nemamo povratne informacije o potvrdi dijagnoze iako znamo usmeno da je to karcinom. U prva tri mjeseca ove godine četiri pacijentice kod kojih se  sumnja na karcinom su poslane na dodatnu dijagnostiku u Sarajevo“  – ističe Mersiha Pecikoza, predsjednica Skupštine Udruženja „Biser“.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica napominje da je povećan broj mamografskih pregleda

„ U odnosu na  2017. u  2018. Godini je za 60 posto povećan broj pregleda, a u prva tri mjeseca više ih je za 20 posto što znači da se svijest pacijenata mijenja i počinju dolaziti redovno na kontrole i preglede. Sada na mamografiji rade osobe ženskog spola tako da je izbjegnuta neugodnost pacijenticama koje dolaze na mamografiju, a nastojat ćemo dodatno unaprijediti radiološku službu“ – ističe dr. Kamenica.

U udruženju „Biser“ ističu da činjenica da je povećan broj pregleda  jeste ohrabrujuća, ali ne i dovoljna,  s obzirom na mogućnosti koje imaju pacijentice u Goraždu.

„U mnogim kantonima čak i pacijenti oboljeli od karcinoma plaćaju ultrazvučne preglede da bi se uradila mamografija. Kod nas je to sve besplatno, samo da se još dopre do svijesti da se pregledi obavljaju redovno i da  obavežemo žene da idu. Raduje me da su u našem gradu od prošle godine kao dio obaveznog sistematskog pregleda dvije firme  uvele mamografiju, i to je jedan od načina. Bitno je da dođu i rizik svedu na minimum, jer rano otkrivanje karcinoma dojke je izlječivo što je najbitnije, a pacijent sebi najviše može pomoći redovnim mjesečnim samopregledom“ –

U Kantonalnoj bolnici ali i udruženju Biser naglašavaju da je prevencija najbitnija te preporučuju da se uz redovne mjesečne samopreglede,  prvi mamografski pregled obavi već nakon 40 godine. S obzirom da od karcinoma sve češće obolijevaju mlađe osobe, udruženje „Biser“ će i ove godine u aprilu organizirati ciklus edukativnih predavanja za učesnike svih srednjih škola u Goraždu. U subotu je planirana i simbolična akcija „Dan narcisa“ u kojoj kupovinom cvijeta građani mogu pomoći rad udruženja odnosno osobe oboljele od karcinoma.