Uspostavljena saradnja SMŠ „ Zijad Dizdraveić „ iz Fojnice i SSŠ „ Džemal Bijedić“ Goražde

Saradnja srednjih škola po pitanju unaprijeđenja obrazovanja, veoma je značajan posebno kada je riječ o dualnom sistemu obrazovanja. Ocjenjeno je ovo tokom posjete učenika i menadžmenta Srednje mješovite škole iz Fojnice, goraždanskoj stručnoj školi, a čime je ujedno i ozvaničen počekat saradnje ove dvije obrazovne ustanove.

„ Naše škole su veoma slične. Obrazujemo stručni kadara i ovo je prilika da razmjenimo iskustva, odnosno sagledamo gdje su nedostaci i šta možemo zajednički učiniti, da se sistem u cijelosti unaprijedi“ – kazao je Admir Kurtović direktor SSŠ „ Džemal Bijedić“ Goražde, napominjući da će se upriličiti i uzvratna posjeta.

Po riječima Merime Sijarić, direktorice SMŠ „ Zijah Dizdarević“ iz Fojnice, značaj obrazovanja u ovim školama prepoznali su i predstavnici Njemačke Vlade.

„ Naš kvalitet prepoznali su i predstavnici Njemačke, koji su nam prije mjesec dana dodjelili nagrade za rad sa učenicima, odnosno stručno obrazovanje, što nama predstavlja i dodatni motiv da kroz ovu saradnju unaprjedimo sistem obrazovanja u školama“ – izjavila je direktorica Sijarić.

Ovakav vid saradnje i unaprijeđenja obrazovnog sistema, danas su pozdravili i zvaničnici grada Goražda, te resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda.  Pored obrazovnog sistema, gosti iz Fojnice imali su priliku upoznati se i sa samim radom kompanije Emka Bosnia, koja u znatnoj mjeri učestvuje  u implementaciji dualnog sistema obrazovanja.