U Goraždu obilježen Međunarodni dan dječije knjige

U organizaciji Gradske biblioteke Centra za kulturu u Goraždu je danas  obilježen Međunarodni dan dječije knjige. Bila je ovo prilika da se još jednom ukaže na važnost druženja sa knjigom te podstakne ljubav prema čitanju. Tradicionalno i ove godine dodjeljene su simbolične nagrade najaktivnijim čitaocima, članovima Gradske biblioteke.

Mubera Čavčić rukovodilac Gradske biblioteke podsjetila je da je Međunarodni dan dječije knjige 2.april rođendan  velikog pisca za djecu Hansa Kristiana Andersena koji je svojim pričama i bajkama osvojio srca djece širom svijeta. Po njenim riječima, obilježavanje ovog dana je još jedna prilika više da se ukaže na značaj i vrijednost druženja sa knjigom.

„Mi se na svaki način trudimo da vratimo naše čitaoce, obzirom da su u eri elektronske globalizacije zavladale društvene mreže, zbog kojih je knjiga otišla u zapećak. Mi danas obilježavamo Međunarodni dan dječije knjige kako bi podstakli nove ali i postojeće čitaoce na čitanje. Svake godine u tom smislu dodjeljujemo i simbolične nagrade. Ne možemo biti zadovoljni brojem čitalaca jer Gradska biblioteka ima oko 500 članova“ – kazala je Čavčić.

Fatima Sijerčić dobitnica je priznanja kao najstariji čitalac biblioteke. Sa knjigom se kaže druži još od malih nogu, a njenu ljubav prema knjizi dodatno je produbio poziv prosvjetnog radnika, dok je jedan dio života provela radeći upravo u biblioteci.

„ Sad mi je 72 godine i svaki  mjesec pročitam po dvije knjige , a bude dana kada u jednom danu pročitam  knjigu. Moji nadraži pisci domaći su naša Nura Hubijar jako volim njene knjige čitati, Meša Selimović, a od stranih Perl Bak, Emili Šarlote Bronte. Mladima bih poručila da druguju s knjigom a ne sa televizjom i internetom, jer nema kjnige koja nije dobra. U svakoj mogu pronaći neku poruku, pouku što će im možda nekada zatrebati u životu. Starijima je takođe bolje da pročitaju knjigu nego da gledaju serije, to je za mene samo gubljenje vremena“ – kaže Fatima.

Ajla Jahić, najaktivniji je  čitalac u kategoriji srednjih škola

„ Čitam već desetak godina, članica sam  dječije biblioteke od malih nogu i nastavila sam čitati. I danas mi je navika da pored škole, čitam dvije tri knjige sedmično, nekad i manje. Jako je lijep taj osjećaj jer nas knjige mogu naučiti mnogo. Sada nažalost se koriste skraćene verzije na internetu i slično koje pokušavaju da zamijene prave knjige, ali mogu reći sa sigurnošću da tu nema osjećaja, kao čitati pravu knjigu“ – smatra Ajla.

Priznanje za najmlađeg čitaoca biblioteke dodjeljeno je trogodišnjem Rijadu Alihodžiću, najaktivniji čitalac od prvog do petog razreda je Muhamed Dragolj, a od šestog do devetog razreda Ilda Dedović. Najaktivnija čitateljka iz reda građana je Jasmina Šabanović. Ljubav prema knjizi kroz igrokaze i ples dočarali su i najmlađi iz goraždanskih vrtića, učenici osnovnih škola iz Goražda i Ustikoline te OMŠ „Avdo Smailović“ uz poruku „ Dijelimo zajedničku ljubav prema knjizi i čitanju“.