Služba CZ Grada Goražde: Uskoro nastavak radova na deminiranju lokaliteta Nekopi

Na području Goražda, krajem prošle godine započeo je projekat deminiranja i to na području Ilovače, konkretno lokalitetu Nekopi. Sredstva za  realizaciju obezbjedila je britanska  nevladina organizacija MAG, dok je Ambasada SAD u BiH kao sufinansijer, izvršila i odabir izvodjača radova. Po riječima Samire Drakovac ,pomoćnice gradonačelnika Goražda, riječ je o dva miliona kvadratnih kilometara površine, a radovi na deminiranju počeli su krajem avgusta prošle godine.

„ Zbog vremenskih prilika, deminiranje je bilo obustavljeno, tako da očekujemo ovih dana  nastavak radova na deminiranju. Riječ  je o specifičnom području,  s obzirom da u tom dijelu imamo povratnike Bošnjake i Srbe, koji žive od poljoprivrede i branja šumskih plodova, tako da je bilo neophodno izvršiti čišćenje područja“, kazala je Samira Drakovac.

Ona dodaje da je plan da se deminiranje završi polovinom ove godine. Inače, na  području Goražda, iz perioda 92.-95. godina oko 10 % teritorije, odnosno 23 miliona kvadratnih metara ostalo je pod minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima, a do danas je očišćeno svega 3 % teritorije.

Ono što naglašavaju u gradskoj upravi, jeste da bez obzira na  prisustvo NUS-a i zaostalih mina, na svu sreću ljudskih žrtava do sada nije bilo.