Vildana Muratspahić jedina goraždanska bajkerica vozila svjetsku štafetu

Zajedno sa svojim kolegicama iz BiH dio je globalne akcije svjetske štafete bajkerki koja je ovog vikenda prošla i kroz BIH. Sa bajkericama iz BIH i Vildana je dobila priliku da učestvuje u jednom od najaktuelnijih događaja u svijetu motociklizma “Women Riders World Relay, 2019.” (Svjetski Reli Bajkerica, 2019.) u kojem bajkerice prevoze štafetu s motorom kroz svoju državu.

“Prvi put se nešto ovako održava u svijetu i jako sam sretna što će i moje ime biti zapisano na štafeti koja će obići 90 zemalja na svim kontinentima kako bi naredne godine u isto vrijeme ponovo bila u Velikoj Britaniji. U ovoj akciji učestvuje 14.000 žena i djevojaka koje će voziti štafetu, svaka u svojoj zemlji. Mi to činimo sa našom ambasadoricom Darijom Rajić, i štafetu predajemo na granici s Crnom Gorom”, ispričala je Vildana.

Štafeta je krajem februara krenula iz Velike Britanje, odnosno Škotske i obići će cijeli svijet promovišući hrabrost, avanturizam, jedinstvo i ljubav prema motorima, a akcenat je zapravo na promociji samopouzdanja žena u svim segmentima.

Proputovala je Irsku, Vels, Englesku, Španiju, Portugal, Andoru, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, a nakon BiH bajkerice nastavljaju put prema Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Srbiji, Mađarskoj i drugim zemljama.

Vildana u razgovoru ističe kako štafetu uglavnom voze žene iako nije isključeno da se i muškarci priključe akciji jer sve skupa predstavlja lijepo druženje ljubitelja motora iz cijelog svijeta. Dodaje kako su bajkerice ovaj put nosile i ružičaste vrpce u znak podrške oboljelima od raka.

“Prvi dan vožnje posvetile smo pokojnoj Oliveri Pavlović koja je također vozila motor, a preminula je od karcinoma. Mislim da žene trebaju posevetiti mnogo više pažnje svom zdravlju. Vjerujem također da će se i kod nas u Goraždu pojaviti više djevojaka koje vole voziti motore, kako bi zajedno mogle putovati i družiti se”, ističe mlada bajkerica.

Na točkovima je oko pet godina, ne vozi bez kacige, trudi se biti ravnopravan i korektan učesnik u saobraćaju kako ne bi ugrozila ni sebe, a ni druge. Ima odličnu saradnju sa bajkerima iz Moto kluba Goražde i sve manje razmišlja o tome da motocikli pripadaju muškom svijetu.