Navijači Veleža pisali Čeferinu o navodnim neregularnostima u Prvoj ligi FBiH

Trenutno se za prvo mjesto u Prvoj ligi Federacije BiH i plasman u Premijer ligu bore mostarski Velež i sarajevski Olimpik, a Udruženje navijača Veleža u Evropi smatra da se na štetu mostarskog tima dešavaju neregularnosti koje imaju za cilj da osiguraju plasman Olimpika u Premijer ligu BiH.

“Od početka takmičenja Velež iz Mostara nalazi se na liderskoj poziciji. Prednost nad prvim pratiocem iznosila je i do deset bodova, a na zimskoj pauzi bila je sedam bodova. S početkom drugog dijela prvenstva počele su se dešavati neregularne, a samim time i sporne pojave koje su započele u 17. kolu na utakmici Goražde – Velež”, stoji u saopćenju Udruženja.

Istovremeno tvrde da Fudbalski klub Olimpik ima naklonost Fudbalskog saveza BiH, a posebno u Stručnoj sudijskoj komisiji koju optužuju da određuje i delegira “kompromitovane sudije, koje tendenciozno pokušavaju spriječiti uspješan ishod utakmica do kraja prvenstva za Velež, a isto na takav način utiču i na pozitivan ishod svih utakmica FK Olimpic do kraja prvenstva”.

“Sve se radi s jednom namjerom, a to je da se FK Velež spriječi da na sportski način dođe do prvog mjesta i plasmana u Premijer ligu BiH, te da na tom mjestu umjesto Veleža, neregularnim sredstvima na kraju bude njegov glavni konkurent Olimpik iz Sarajeva. Već sada se gotovo javno i otvoreno govori da će Olimpik do kraja prvenstva, a ostalo je još deset utakmica, zabilježiti svaku pobjedu i da će učiniti sve sa sudijama da izrežira nekoliko poraza Veleža koji ima četiri boda prednosti da bi ga na taj način prestigao”, ističu iz Udruženja.

Udruženje navijača Veleža u Evropi je zabrinuto da će preostale utakmice do kraja suditi sudije s nižeg ranga takmičenja, jer smatra da je među njima određen broj korumpiranih i kompromitovanih sudija.

“Na ovo ćemo upozoriti i nadležne Agencije za zaštitu zakona i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH, ali i vama na vrijeme šaljemo signal i upozoravamo na sva ova dešavanja koja uništavaju fudbal i onu čuvenu maksimu fair playa – neka pobijedi bolji”, stoji u pismu upućenom predsjednik UEFA-e.

klix