U Goraždu promovisana knjiga Ramiza Salkića

„GODINE BORBE ZA SLOBODU, ČAST I DOSTOJANSTVO“ JE VIŠESTRUKO VRIJEDNA KNJIGA

U goraždanskom Centru za kulturu promovisana je knjiga “Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo” autora Ramiza Salkića.

Ova višestruko značajna knjiga, kako su kazali njeni recenzenti pred velikim brojem posjetilaca, bavi analizom položajem Bošnjaka u Republici Srpskoj, ali i generalno položajem Bošnjaka u protekle dvije decenije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Urednik knjige Mehmed Pargan smatra kako je ova knjiga jedini politički tekst koji rasvjetljava i osvjetljava stanje u bh. entitetu Republika Srpska na način da prikazuje sve one probleme s kojima su u tom entitetu suočeni Bošnjaci i Hrvati.
– To je tekst koji govori o tome da je u tom entitetu zadnjih nekoliko godina uvedena jedna vrsta sistemske diskriminacije nad stanovništvom i da je zapravo taj entitet trenutno u Evropi jedina teritorija na kojoj se vrši takva diskriminacija – istakao je Pargan.

-Salkić je u ovoj knjizi dao jednu izvrsnu analizu dešavanja u tom entitetu svih ovih godina, ali je, kroz jedan vrlo ozbiljan pristup toj analizi, dao i niz rješenja kako izaći iz takve krize.Tamo se suočavamo sa sistemskom diskriminacijom i to je ključni problem, ocijenio je Pargan.
Kako kaže Pargan, ovo djelo može poslužiti svima.
– Ova knjiga može poslužiti, ne samo Bošnjacima, ne samo Hrvatima i ne samo Srbima, nego svima da nađemo rješenja kako da gradimo zemlju istih mogućnosti i istih prava – kazao je Pargan.

Izdavač knjige je Bosanska medijska grupa (BMG) iz Tuzle.

G.G.