Dan sjećanja na poginule policajce Goražda

U Goraždu je obilježen 6.spril, Dan sjećanja na poginule goraždanske policajce, ali i poginule pripadnike MUP-a RBIH.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje “Goražde grad heroj svojim braniocioma”, spomen ploči poginulim pripadnicima policije pred zgradom MUP-a BPK Goražde i na spomeniku poginuloj djeci Goražda.

“Tokom agresije na BiH živote za odbranu ovih prostora život je položio 61 pripadnik policije, a oko 150 policajaca je teže i lakše ranjeno. Kroz policijske snage je u tom periodu prošlo blizu 900 pripadnika. 15 policajaca je odlikovano najvećim ratnim priznanjem Zlatnom policijskom značkom, a jedan Ordenom za hrabrost”, podsjetio je Ševko Hodžić, predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde.

Za porodice poginulih  policajaca priređen je i prijem u zgradi MUP-a BPK Goražde dok je u Velikoj sali Centra za kulturu priređena i svečana sjednica posvećena ulozi pripadnika policije u odbrani BIH. Ovom prilikom  prisutnima se obratio i Avdo Hebib, prvi ministar unutrašnjih poslova RBiH koji je naglasio činjenicu da su policajci prvi stali u odbranu RBiH, te da su dali i prve žrtve s obzirom da je više od 20 policajaca poginulo i prije samog početka agresije na BiH.

Veteranima i članovima porodica poginulih policajaca, te drugim zvanicama u Velikoj sali Centra za kulturu obratili se se i Nijaz Musić, ministar unutrašnjih poslova BPK-a, Muhamed Ramović gradonačelnik Goražda, te Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.