KK Bosna prije 40 godina postala prvak Evrope u košarci

Na današnji dan prije tačno 40 godina Košarkaški klub Bosna je postao klupski prvak Evrope u košarci. Sarajevski Studenti, predvođeni Mirzom Delibašićem i trenerom Bogdanom Tanjevićem, pobijedili su u francuskom gradu Grenoblu italijanski Emerson i ispisali historiju bh. sporta.

U spektakularnom finalu pred 12.000 navijača, popularni “Studenti” su 5. aprila 1979. slavili veliku pobjedu rezultatom 96:93. To je tada bio najveći uspjeh jugoslovenske, a do danas je, uz evropsko zlato bh. kadeta 2015. godine, najveći trijumf bh. košarke.

Utakmicu života odigrao je kapiten Bosne Žarko Varajić postigavši rekordnih 45 poena, dok je najbolji sportista BiH svih vremena Mirza Delibašić ubacio 30.

Za šampionski sastav Bosne nastupili su: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić. Trener ove briljantne generacije bio je tada 33-godišnji Bogdan-Boša Tanjević, koji je u međuvremenu postao jedan od najcjenjenijih trenera današnjice.

Sarajlije su na putu do evropskog trona u sezoni 1978/79. odigrale 16 utakmica, savladavši velikane poput Emersona, Reala iz Madrida, Joventuta, Olympiacosa i Maccabi Tel-Aviva.

Šampionska generacija iz Grenobla upisana je zlatnim slovima u anale bosanskohercegovačkog sporta kao prva ekipa iz bivše Jugoslavije koja je podigla trofej evropskog prvaka u košarci.

AA