Ministarstvo prosvjete RS poništilo odluku, autistični mladić Slavko Mršević ne može u školu

Iz ovog Ministarstva je saopćeno da su odluku poništili jer nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

“Podsjećamo da presuda Osnovnog suda u Višegradu, donesena 25. marta 2019. godine po tužbi Slavka Mrševića iz Rudog, na koju se poziva Školski odbor Srednjoškolskog centra Rudo, nije pravosnažna i da će Ministarstvo prosvjete i kulture, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu”, kazali su.

Naveli su kako Slavko Mršević ima pravo na obrazovanje u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali na upis u prvi razred.

“S obzirom na to da prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u Zakonom propisanim rokovima i s potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na šta je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije”, navode u saopćenju.

Podsjetimo, Školski odbor je donio odluku (objavljena 3. aprila) da se naredni mjesec do kraja školske godine autistični mladić Slavko Mršević priključi svom razredu kao posmatrač, bez ocjenjivanja, uz prisustvo personalnog stručnog asistenta kojeg će roditelji angažovati.

“Ova odluka je donesena po savjesti i zdravom razumu, a najviše slijedeći preporuke vještaka medicinske struke da izolacija od njegovih drugova i osjećaj odbačenosti loše utječu na Slavkovo zdravlje i da bi mjesec boravka u razredu bio pozitivan za dijete. Školski odbor se u odluci nije pozvao na prvostepenu presudu Suda u Višegradu od 25. marta kojom su SŠC Rudo i Ministarstvo prosvjete i kulture prooglašeni krivim za kršenje svih zakona na Slavkovu štetu, čak je napomenuto u odluci da se Školski odbor ne miješa u sudske procese koji su u toku”, rekao je Bojan Bajić koji je od početka uključen u ovaj slučaj i bori se za prava ovog mladića.

Za ovu odluku ministarstva krivi aktuelnog direktora Tatomira Eleza, bivšeg direktora Branka Papića i bivšu pedagogicu Marinu Čolaković za koje je rekao da su sve vrijeme žestoko lobirali u ministarstvu da se Slavku onemogući da sjedi u učionici sa svojim drugovima.

klix