Bukalo: Dogovor o većini u Goraždu bez Liberala, SDP-a i Naše stranke

Dogovor je postignut na sastanku koji je predvodio Asim Sarajlić, predsjednik kantonalnog povjereništva SDA u Goraždu, a prisustvovali su mu i ostali članovi povjereništva uključujući i Safeta Softića koji su razgovarali sa predstavnicima SzBIH, te predstavicima stranaka Građanskog bloka (NBL, DF-a, Goraždanske priče, A-SDA). Kako stvari sada stoje, vlast u BPK Goražde činit će sve stranke osim Liberalne, SDP-a i Naše stranke.

Na sastanku koji je zakazan u nedjelju nova većina trebala bi razgovarati o raspodjeli resora, te prijedlogu o mandataru vlade kantona koji bi trebao biti imenovan iz reda SDA.

Tako bi šest mjeseci nakon provedenih izbora, ukoliko se postigne konačan dogovor, BPK Goražde vrlo brzo, a moguće već naredne sedmice, mogao dobiti novu vladu.

“Mi sa pet poslanika SDA, koja je pobjednik izbora, sa SBiH i Građanskim blokom imamo 16 ili 17 poslanika, što bi bila stabilna većina, koja je garant i stabilnosti vlade. Cilj nam je stabilna vlada u mandatnom periodu od četiri gpodine, a ne smjene i rekonstrukcije, kao što se često dešavalo u proteklom periodu. Poznato je da premijera predlaže SDA, a na sastanku u nedjelju mi ćemo razgovarati o raspodjeli ostalih resora. Ukoliko sve bude teklo po planu već u ponedjeljak bi mogli imati dogovor o datumu održavanja sjednice Skupštine BPK Goražde na kojoj će se imenovati Vlada BPK Goražde”, izjavio je Bukalo.