U budžetu BPK Goražde za naknade poslanicima planirano oko milion KM

Poslanici u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona nisu imali previše posla u posljednjih nekoliko mjeseci, uglavnom zbog još uvijek neformirane većine. Ipak, plate, za razliku od formiranja vlasti, uopće ne kasne.

Na potpunu implementaciju izbornih rezultata već mjesecima se čeka i u BPK Goražde gdje još uvijek nije formirana izvršna vlast. Očekivanja su da bi, nakon najnovijih dogovora političkih partija oko podjele resora, o čemu će se razgovarati i večeras na sastanku predstavnika stranaka koje, već je izvjesno, čine i novu skupštinsku većinu ( SDA, DF, SzBIH, NBL, A-SDA, Goraždanska priča) ovaj kanton uskoro mogao dobiti novu vladu i premijera iz SDA.

 

Ukoliko politički predstavnici postignu dogovor oko raspodjele pozicija, ‘kamen spoticanja’ vrlo lako mogla bi biti i Liberalna stranka, koju najnovija koalicija ne uključuje, a iz koje dolaze i jedini poslanici srpske nacionalnosti u kantonalnom parlamentu, a samim tim i bojazan od potezanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

 

Da se vrijeme za ‘teške’ političke odluke trošilo u duhu odmjeravanja snaga oko stvaranja koalicija i izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBIH, pokazuje i činjenica da je novi saziv kantonalne skupštine od momenta preuzimanja mandata održao konstituirajuću i jednu redovnu sjednicu na kojoj je usvojen kantonalni budžet te dvije vanredne sjednice. Vrijeme je prilično iscurilo, a sa njim i novac potrošen za plate i naknade poslanika, te druge benefite za koje se na godišnjem niovu u ovom kantonu izdvoji oko milion KM.

 

Prava i obaveze poslanika u kantonalnom parlamentu regulisana su Zakonom o naknadama i platama poslanika i fukcionera čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština BPK Goražde, a prema ovom zakonu, kako pojašnjava sekretar skupštine Midhat Bašić, svaki poslanik koji podnese zahtjev ima pravo i na profesionalizaciju koja donosi razne benefite.

 

Bez obzira na stepen stručne spreme, poslanici primaju redovnu platu, naknade za prijevoz, topli obrok i regres . Koeficijenti se kreću u rasponu od 3,2 do 5,5 što pomnoženo sa osnovicom koja trenutno u BPK iznosi 371 KM, obezbjeđuje ubjedljivo najveće plate u kantonu. Najniža neto plata poslanika je oko 1.187, a najveća 2. 040 KM.

 

“Visina plata zavisi od mjesta koje obavlja, tako predsjedavajući skupštine ima 5,5 koeficijent, zamjenik predsjedavajućeg 4,3, poslanici koji su predsjednici klubova 3,7, obični poslanik 3,2, a uz to i pravo na prevoz, godišnji odmor, kao i sva druga prava koja ostvaruju državni službenici, dok je paušal ekstra i izvan ovog obračuna, on se izračunava na bazi prosječne plaće zavisno od mjeseca do mjeseca, iznosi oko 730 KM”, ističe Midhat Bašić, sekretar Skupštine BPK Goražde

 

U novom sazivu Skupštine čak 17 poslanika je podnijelo zahtjev za profesionalizaciju. Dva poslanika ostvaruju razliku naknade između plate koju imaju u radnom odnosu i plate koju bi ostvarivali kao profesionalni poslanici. Šest poslanika koji su delegati u Domu naroda P FBIH svoja prava ostvaruju iz federalnog budžeta.

 

U proteklih šest mjeseci poslanici su po riječima Bašića održali jednu redovnu i dvije vanredne sjednice. Konstituirajuća je zakazivana tri puta, ali još uvijek nije završena.

 

Bašić naglašava da su zakonom predviđene i sankcije u vidu novčanih kazni od 10 i 15 posto za one poslanike koji neopravdano izostanu sa skupštine ili napuste sjednicu. No, ova mjera je samo mrtvo slovo na papiru i niti jedan poslanik do sada nije kažnjen, ističe Bašić.

 

Zasjedali ili ne poslanici redovno ostvaruju svoja prava, a u budžetu BPK Goražde za 2019. godinu u ove svrhe planirano je oko milion KM.