Na GuGu bazaru prikupile 1100 KM, novac namjenjen u humanitarne svrhe

Da je inicijativa o prodajnom “GuGu” bazaru i u Goraždu, koju su pokrenule članice facebook grupa “Roditelji” bila pun pogodak pokazalo se danas. Plato Centra za kulturu i Omladinsku ulicu u gradu na Drini bukvalno su ‘preplavili’ roditelji sa djecom, a odličnu nedjeljnu zabavu nije pokvarila ni kratkotrajna kiša. Dok su roditelji koristili priliku za kupovinu, mališani su učestvovali u kreativnim i edukativnim radionicama, crtali, družili se i igrali.

Tim volonterki najprije je pripremio teren, obezbjedile su dovoljne količine različite robe, uglavnom odjeću, obuću, igračke, opremu za bebe i slično, izvršile selekciju i ono što imaju ponudile na bazaru. Roditelji su tako mogli po simboličnim cijenama prodavati ili kupovati korištenu, ali i očuvanu odjeću, obuću i druge predmete za djecu, a osim toga učestvovati u humanitarnoj akciji jer je cijeli prihod prikupljen od prodaje namjenjen u humanitarne svrhe.

“Super je sve prošlo i hvala svima koji su se odazvali, prvenstveno timu volonterki, ali i Bingu, kafeu Ferali u čijem smo potkrovlju držali i selektirali robu, ali i Udruženju žena “Seka” i Centru za kulturu jer su nam svesrdno pomogli u organizaciji bazara. Odziv je bio fantastičan, čak je sa nama bila i volonterka sa GuGu bazara u Sarajevu da nas obiđe i da nam poželi uspjeh, jer smo mi i preuzeli ovu ideju od njih. Ovo je sjajno iskustvo, i pozivamo mame i u drugim gradovima da pokušaju”, ističe Delila Klovo.Kajić, jedna od poktretača  akcije.

Delila dodaje kako na ovaj način roditelji rade nekoliko korisnih stvari, doniraju robu koja stoji, kupuju povoljno i učestvuju u humanitarnom radu.

“Danas smo imali jednu pravu atmosferu zajedništva, bilo je opušteno i pozitivno. Svi nas pitaju kada ćemo ponovo organizirati bazar, nadam se jedan na jesen za sezonu jesen-zima, a vidjećemo kakvo će biti raspoloženje”, dodaje Klovo-Kajić.

Na današnjem GuGu bazaru koji je u potpunosti bio humanitarnog karaktera prikupljeno je 1100 KM.

“Dio sredstva je namjenjen za podršku dječaku Benjaminu Maslanu kojem je potrebno liječenje, dok je dio sredstava izdvojen za jednoj od porodica kojoj je potrebna pomoć u opremanju djeteta za školu“” ističe Delila Klovo – Kajić.

Facebook grupa “Roditelji” aktivna je već nekoliko mjeseci, a za kratko vrijeme uspjeli su skrenuti pažnju na sebe i animirati javnost da učestvuje u donošenju važnih odluka koje se prvenstveno tiču stvaranja boljih uslova za život najmlađih stanovnika Goražda. Pažnju javnosti privukla su njihova upozorenja i aktivnosti povodom nedavno najavljenog ukidanja školskih dispanzera. Osim toga grupa Roditelji redovno ukazuje i na potrebu uređenje parkova i igrališta za djecu u  ovom gradu.