Edukativne radionice u Zavičajnom muzeju okupile brojne stručnjake

–  Zavičajni muzej Goražde i Fondacija „Naslijeđe bez granica“ organizatori su treninga pod nazivom „Muzejski LAB“ koji je počeo danas u Goraždu.  Šestodnevna edukacija okupila je  različite stručnjake iz muzejske te drugih srodnih djelatnosti iz raznih krajeva BiH, a poslužit će za razmjenu iskustava i znanja.

Admir Džemidžić kustos Zavičajnog muzeja Goražde ističe da će to pomoći i u pripremi buduće stalne arheološke postavke, koja će biti dio muzeja od avgusta.

„  Zavičajni muzej Goražde već odavno sprema stalnu arheološku postavku čemu smo profesionalno pristupili. U tom smislu smo organizirali i ovaj trening, kako bi smo mogli inkorporirati različita znanja, modele i primjere  u tu našu buduću arheološku postavku. Na ovom treningu ćemo razviti tu početnu verziju koju ćemo dalje razvijati i vjerovatno za internacionalni „Festival prijateljstva – Goražde 2019.“  imat ćemo stalnu arheološku postavku u Zavičajnom muzeju Goražde“- kazao je Džemidžić.

„ Predstavljam svoj rad jer jako mi je bitno da saznam na koji način u muzejima predstaviti i djeci i starijim posjetiocima rad muzeja, zbirke i samu povijest naših krajeva, tako da nam ove radionice u tome mogu pomoći.Različite struke sudjeluju u ovim radionicama, od konzervatora, restauratora, muzejskih pedagoga, i svi oni će nam iz svoje perspektive predstaviti kako i na koji način da ubuduće radimo u svojoj struci i svojim institucijama“ – kaže Dijana Krežić, arheolog iz Mostara.

Muzejski LAB  je interaktivni program koji ima za cilj da unaprijedi znanja i ponudi nova iskustva osobama koje rade ili sarađuju sa muzejima i kulturnim institucijama. Program je fokusiran na razvoj njihovih kompetencija u oblasti preventivne konzervacije, edukacije, dizajna, interpretacije kao i pristupačnosti.

E.Geca/rtvbpk