Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja u BPK traže dogovoreno povećanje plata

Na niske plate, loš standard i položaj prosvjetnih radnika sindikati su ukazivali duži niz godina, insistirajući na usklađivanju plata, a krajem prošle godine zvanično je i postignut dogovor kroz prihvatanje instrukcija o povećanju plata.

Sredstva za ove namjene planirana su i budžetom koji je nedavno usvojen, tako da prosvjetni radnici još samo čekaju da se dogovoreno i primjeni.

“Budžet je usvojen i naša instrukcija o platama, sredstva su već planirana, i mi tražimo da primjena počne sa 1.aprilom jer su se stekli svi uslovi. Međutim, do danas nismo pozvani da potpišemo instrukcije i zato smo reagovali. Ovo je prvo povećanje plata u zadnjih deset godina, i to je povećanje u prosjeku od 50 do 70 maraka po uposleniku”, ističe Senada Tabaković predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja BPK.

U oba sindikata, i osnovnom i srednjem svjesni su aktuelne situacije u kantonu, čekanja na formiranje vlasti i teškog finansijskog stanja. Ipak, vladu podsjećaju da su stvoreni svi preduslovi za primjenu dogovorenih instrukcija, ali i na činjenicu da bi izostanak primjene izazvao burne sindikalne reakcije.

“Ja se iskreno nadam da će primjena početi, sredstva su planirana, ostaje jedino da na prvoj sjednici kantonalne vlade premijer i ministri daju saglasnost za potpisivanje i primjenu. Stvorili smo sve uslove, nedostaje samo taj zvanični dio. U slučaju da ne dođe do toga spremni smo štrajkovima i protestima tražiti svoja prava”, kategoričan je Eldin Isanović, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja BPK.