Tottenham savladao City, Liverpool bolji od Porta

Odigrane su dvije prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona u kojima je Liverpool stvorio solidnu prednost protiv Porta, dok su u derbiju sinoćnjeg programa fudbaleri Tottenhama savladali Manchester City u Londonu.

“Građani” su propustili veliku priliku da dođu do gola u gostima još u ranoj fazi duela s “pijetlovima”. Nakon reakcije VAR-a sudija Bjorn Kuipers je dosudio penal za goste, koji u 13. minuti nije realizovao Sergio Aguero. Njegov udarac je odbranio Hugo Lloris.

U nastavku susreta Tottenham je bio nešto bolji rival, a do vodstva je uspio doći u 78. minuti golom Heung-Min Sona. Domaći su do kraja uspjeli sačuvati minimalnu, ali vrijednu prednost od 1:0.

Liverpool je znao iskoristiti prednost domaćeg terena. Na svom Anfieldu je sa sigurnih 2:0 savladao Porto i stekao lijepu prednost za revanš. “Redse” je u vodstvo doveo Naby Keita u četvrtoj, a na 2:0 je nakon prelijepe akcije povisio Roberto Firmino u 26. minuti.

Rezultati prvih utakmica četvrtfinala Lige šampiona: Liverpool – Porto 2:0, Tottenham – Manchester City 0:0.

Večeras sastaju se Manchester United – Barcelona i Ajax – Juventus.

Revanš susreti na programu su 16. i 17. aprila. Finale ovosezonskog izdanja Lige šampiona igraće se 1. juna na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu.

federalna.ba/AA