Dan Armije RBIH: Razaračima BIH poručujemo da ćemo ostati dosljednji naše borbe

Svečanosti je prisustvovala i nekolicina učenika goraždanskih škola koji su imali priliku čuti tek dio priče o slavnom putu Armije RBIH i borcima koji su sačuvali ovaj dio BIH.

O nemjerljivom doprinosu koju su u odbrani BIH dali borci Goražda i susjednih gradova, te o tome kako je stasala Armija RBIH, govorio je ratni komandant 31. Drinske udarne brigade Abduselam Sijerčić Pelam.

“Mislio sam nešto govoriti o vremenu prije 27 godina, i nama u tom vremenu, međutim to je već samo sjećanje koje ne treba dirati i spomenik svima nama koji smo u to vrijeme stali u odbranu ovog prostora, to treba prenositi mladima. Zbog mladih želim reći da je Armija BIH početkom agresije na našu domovinu stasala od jedinica Patriotske lige, Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i jedinica MUP-a RBIH. Ona nije imala nikakav drugi predznak i njen jedini cilj je bio da se odupre agresiji koja je počela tada. Iako je Armija uspjela odbraniti cjelovitost BIH i sačuvati je i do danas traje borba za njeno opstanak i stvarno priznanje. Poruke iz RS-a koje dolaze negiraju opstojnost BIH i to najbolje pokazuje ko želi razarati ovo što imamo sada. Mi koji smo odbranili BIH spremni smo ponovo braniti ovu državu, ali to treba riješiti politički i sačuvati ovo za što smo se borili. Najbolji primjer negiranja je i pokretanje optužnice protiv Atifa Dudakovića i želja da se naša borba izjednači sa agresorom. Svima razaračima BIH poručujem da ćemo ostati dosljedni naše borbe i sačuvati lik i djelo svakog pripadnika Armije RBIH”, poručio je Sijerčić.

O značaju osnivanja ARBiH, govorio je i Eniz Halilović, aktuelni kantonalni ministar za boračka pitanja. Počast poginulim braniocima će odata je i polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju u Kolijevkama.