Počeli radovi iz projekta modernizacije cesta

–  U Goraždu je danas počela realizacija projekta modernizacije cestovnog sektora u FBiH,  čiji je investitor JP Ceste Federacije BiH. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 4 miliona KM, a izvođač radova  je firma „Euro-Asfalt“  iz Sarajeva.

„ Projekat podrazumijeva rekonstrukciju i izgradnju kružnog toka u Vitkovićima, sanaciju i kolovozne konstrukcije i pješačkih staza sa riješenjem odvodnje na magistralnoj cesti M 20 na ulazu u Goražde,  kao i rekonstrukcija pješačke staze Vitkovići – Baćci, sa riješenjm odvodnje. Takođe i ovdje u centru u ulici Kulina bana uz ostalo  predviđeno je i riješenje odvodnje površinskih voda. Radovi su počeli danas upravo iz ove ulice, nakon što je od  jučer uspostavljen režim izmjene saobraćaja, a trebali bi biti okončani do oktobra“ – pojasnio je Muradin Papić, šef gradilišta firme „Euro-Asfalt“ d.o.o Sarajevo.

Lokalni zvaničnici ocjenjuju da je projekat od izuzetnog značaja za stanovnike u ovom dijelu BiH.

„ Radi se o četiri vrlo važna segmenta rekonstruzkcije i izgradnje u okviru ovog projekta. Mi smo izvršili eksproprijaciju i sve ostalo što je bilo do nas kao lokalne zajednice. Takođe uskoro očekujemo raspisivanje javnog poziva i za rekonstrukciju Mosta žrtava genocida u Srebrenici i izgradnju kružnog toka u tom dijelu grada, u vrijednosti oko 2,5 miliona KM“ – kazao je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Premijer BPK Goražde Emir Oković naglašava da se projekat realizuje kroz listu javnih investicija FBiH,  na bazi nedavno potpisanih ugovora.

„ Ovo je projekat koji se naslanja na ono što BPK i Grad Goraždetrenutno rade prema industrijskoj zoni Pobjeda. Mislim da je riječ o izuzetno značajnom projektu i novim standardima uređenja ulica i trotoara i smatram da se uklapa u sve ove radove u Goraždu. Siguran sam da ćemo na ovaj način doprinijeti kvalitetnijem životu građana i ljepšem izgledu grada“ – kazao je Oković.

Uz firmu „Euro-Asfalt“, kao podizvođač na izgradnji kružnog toka u naselju Vitkovići angažovana je goraždanska firma „Okac“. Poslovi nadzora povjereni su firmama JV Divel Sarajevo, IG Banja Luka i IGH Mostar. Rok za završetak radova je 180 dana.