Mladi Goražda predstavljaju BiH na Festivalu djeteta u Turskoj

– Članovi Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde i Kulturno-umjetničkog društva (KUD) „Azot“ Vitkovići danas su otputovali u Tursku, gdje će učestvovati na tradicionalnom 22. Međunarodnom festivalu   djeteta u bratskoj općini Gaziemir u Izmiru.

Kako je pred polazak kazao Kenan Adžem, vođa mlađih selekcija Ansambla Centra za kulturu Goražde, učešće mladih fokloraca iz ovog grada na Festivalu djeteta u Turskoj već je postalo tradicionalno.

„ Dugi niz godina, tačnije od 1998. Godine naše društvo putuje u na ovaj festival u Izmir, u općine Karšijaka i Gaziemir, a dva puta boravili smo u Istanbulu. Riječ je o značajnom prazniku koji u Turskoj nazivaju „Bajram djeteta“ i koji se slavi 23.aprila. Naša djeca se uvijek raduju ovom putovanju, nastala su brojna prijateljstva koja njeguju i zaista je prava radost za njih“ – kazao je Adžem

Precizirao je da će folklorna društva iz Goražda i ove godine dostojno predstavljati grad i državu iz kojih dolaze.

„ Članovi Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu i KUD-a „Azot“  će zajedno sa mnoštvom folklornih društava iz cijelog svijeta, predstaviti ljepotu tradicije i običaja iz ovog dijela BIH. Ne sumnjamo da ćemo i ove godine naići na srdačan prijem i dobrodošlicu u Turskoj“ – kazao je Adžem .

Zajedno sa foklorcima, u periodu do 28. Aprila u Turskoj će boraviti i delegacija Grada Goražda.