Polufinale Evropske lige: Arsenal protiv Valencije, Chelsea na Eintracht

Arsenal je nakon pobjede u prvom meču protiv Napolija sa 2:0 i u drugom meču uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom, a Topnici iz Londona ovaj put su slavili s minimalnih 1:0.

Jedini pogodak postigao je Lacazette u 36. minuti nakon što je fantastično pogodio iz slobodnog udarca s nekih 25 metara. Sead Kolašinac u dresu Arsenala odigrao je svih 90 minuta.

Ekipa Chelseaja u sjajnom meču na Stamford Bridgeu bila je bolja od Slavije iz Praga, a ovaj put Plavci su slavili rezultatom 4:3. Već u 17. minuti, ekipa Maurizija Sarrija imala je vodstvo od 3:0. Prvo je Pedro pogodio za 1:0 u petoj minuti, nakon toga je Deli nespretno postigao autogol u 10. minuti, da bi za velikih 3:0 pogodio Giroud u 17. minuti.

Soucek je u 26. minuti pogodio za 3:1, ali samo minutu nakon toga Pedro je opet postigao pogodak, četvrti za Chelsea, čime je postavio rezultat prvog poluvremena.

U nastavku su gosti uspjeli postići samo dva utješna pogotka preko Sevcika, ali im to nije bilo dovoljno da ugroze prednost Chelseaja koji je prošao među četiri najbolje ekipe Evropske lige.

Valencia je nakon pobjede protiv Villarreala u prvom susretu na El Madrigalu slavila i u drugom meču, a ovaj put Šimšiši su na svojoj Mestallai upisali pobjedu rezultatom 2:0.

Već u 13. minuti bilo je jasno da Villarreal nije došao po prolazak u polufinale, već da je prioritet kluba ostanak u La Ligi, a u pomenutoj minuti Latorre je iskoristio asistenciju Guedesa i pogodio za 1:0. Konačnih 2:0 za siguran plasman Valencije u polufinale postigao je Parejo u 54. minuti.

Nakon poraza od 4:2 u prvom meču, Eintracht iz Frankfurta uspio je savladati Benficu u uzvratnom susretu rezultatom 2:0 i time izboriti plasman u polufinale. Filip Kostić je pogodio za 1:0 u 37. minuti, a gol za konačnih 2:0 postigao je Rode u 67. minuti.

Parovi polufinala:

Arsenal – Valencia
Eintracht Frankfurt – Chelsea

Polufinalni dueli na rasporedu su 2. i 9. maja. Veliko finale koje će se ove godine igrati u Bakuu na rasporedu je 29. maja.

klix.ba