Stranke u Goraždu podijelile pozicije u budućoj vlasti, premijer će biti iz SDA

Prema postignutom dogovoru, pozicija premijera pripala je SDA, kao i pozicije ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglica i raseljenih lica te pozicija ministra pravde.

NBL-u je pripala pozicija ministra finansija i urbanizma, DF-u obrazovanja, ministra privrede delegirat će iz ASDA/Nezavisni blok, ministra za boračka pitanja SzBiH, dok će ministar unutrašnjih poslova biti iz reda Goraždanske priče.

“Što se tiče raspodjele pozicija sve smo završili, ostaje da se konsultujemo sa centralama, ostaje da DF i SBB dobiju konačne saglasnosti, iako smo sve to već izdogovarali, dakle generalni okvir je dogovoren tako da ne bi trebao naići na probleme. Dali smo rok za imena mandatara i ministara do utorka u 12 sati kako bi mogli ići u zakazivanje sjednice. Kad se predsjedavajućoj skupštine dostavi ime mandata teče rok od sedam dana, mada on može biti i kraći”, izjavila je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Gora žde (DF).

Za sutra je zakazan kolegij skupštine na kojem će biti razmatran dnevni red za redovnu sjednicu, dok će imenovanje nove kantonalne vlade, kad se steknu uslovi za to biti na vanrednoj sjendici.